Cukove priče: Ella, Tia i Teo – nerazdvojni super trio

Od davnina je poznato da psi imaju posebno snažno razvijene i istančane osjećaje upravo za djecu, osobito malu. Ella ima 18 mjeseci i živi sa dva psa shar pei rase, ženkom Tiom ( 5 god – Multi CH Sirius pei Christmas Joy ) i mužjakom Teom ( 3 god – Wings of Campus Take it Easy ).

Ella je svoje ljubimce doživjela još kad je bila u stomaku. Kada je prvi put došla kući iz porodilišta nije joj smetalo ako ponekad laju, a oni su non stop bili oko nje, jako se zaštitnički ponijeli od prvog susreta, jako dobri čuvari.

Kada idemo u šetnju Ella se vozi u kolicima, a Tia i Teo trčkaraju pored i čuvaju je. Kada se igra paze da ne padne, da se ne udari ili prevrne. Ella je Tii i Teu predmet obožavanja i njihov primarni interes kada su druženje i igra u pitanju.

Od svih članova porodice Tia i Teo najveće zanimanje pokazuju upravo za Ellu i isključivo Elli sa oduševljenjem i nemjerljivim veseljem posvećuju svu svoju pažnju. Slično je i sa Ellinim osjećajima. Ella naprosto obožava provoditi vrijeme u druženju i igri sa Tiom i Teom. Ako su ispunjeni sve bitni preduslovi za život djeteta i pasa ovaj odnos može biti od višestruke koristi kako za pse, tako u još većoj mjeri za djecu. Smatram da se Ella u društvu pasa i u igrama sa psima brže razvija i intenzivnije napreduje u svakom pogledu. Čak i kad je Ella imala samo nekoliko mjeseci najčešće svoj pogled zaustavljala je upravo na psima.

Već u dobi od pet mjeseci Ella je sa punom pažnjom pratila pseće kretanje, mahanje repom, igru, valjanje i prevrtanje po podu i ostale pseće ludorije, što doprinosi razvoju dječje pažnje, te kognitivnih i emocionalnih vještina. To je najčešće propraćeno Ellinim veseljem, smijehom i glasnim kikotanjem što predstavlja zabavu i veselje za cijelu našu porodicu.

Ella sasvim malena u nastojanju da dođe do psa, češće puzi te tako brže razvija motoriku, jača mišiće, kostur, ravnotežu. U fazi razvoja komunikacije dijete će brže savladati govorne vještine. U kasnijem razvoju djeca uz psa lakše razvijaju osjećaj za pažnju, maženje, privrženost, nježnost. Takođe, tu je i obraćanje psu, druženje, te komunikacija sa psom, što će biti od velikog značaja za kasnije umijeće komunikacije i interakcije sa vršnjacima.

Jedna od značajnih lekcija koju nešto starije dijete uči zahvaljujući psu je odgovornost i disciplina. Osim toga, spoznaja da opstanak drugog živog bića ovisi o njemu, kod djeteta može učvrstiti osjećaj svijesti, pripadnosti i samopouzdanja. Bez sumnje, slažem se da prisutnost psa u dječjem životu nosi sa sobom bezbrojne koristi. No, prije svega postoji nekoliko primarnih zadataka koje svaki roditelj treba ispuniti prije i nakon nabavke psa, ili ako već imaju psa, a žele dijete.

To su prije svega izbor pasmine koja voli djecu, zatim socijalizacija i odgoj psa za život sa djecom te odgoj djeteta za pravilno postupanje i odnos sa psom. Svaki dobar odgajivač vrlo rado će vam pružiti sve potrebne informacije utemeljene na vlastitom dugogodišnjem iskustvu sa više jedinki iste pasmine, a to je ono što je od posebno velikog značaja.

Vrlo malu djecu kao sto je Ella, kojoj je još uvijek nemoguće objasniti sva pravila interakcije sa psom i koja ne mogu shvatiti da neki njihovi postupci mogu uplašiti ili povrijediti psa, poučite jednostavnom riječju ne! Primijenite je u svakom trenutku kada primijetite nepodobno ponašanje prema psu, na primjer: nagli pristup psu u trenucima njegovog sna, povlačenje za uši, rep, skakanje po psu, vikanje na psa i ostale grubosti.

Ella i psi su uvijek pod nadzorom. Igračke su im razdvojene, svako se igra sa svojim. Kako ne bi bilo negativnih iznenađenja, vrlo je važno dobro razmisliti prije nego što donesete konačnu odluku da nabavite psa. Život sa psom jeste sjajan, ali ima i nepredviđenih okolnosti koje ne smijete gubiti iz vida. Vaše obaveze kao vlasnika su ozbiljne, a životinja nije igračka… O higijeni ne treba ja da vam govorim. Znate i sami, kako sebe njegujete i čuvate zdravstveno – tako i psa.

Četkanje, kupanje, pregled, pravilna ishrana i to je to! Ko odluči da uzme ovog psa ili bilo kog drugog mora se spremiti za velike obaveze. Jer to vam je kao i sa djecom. Morate ga hraniti, čistiti, voditi u šetnju i kada je potrebno liječiti. To sve i košta, pa sad razmislite. U suprotnom pas će biti zapostavljen.

Autor & foto: Olgica Plužarić

Imate ljubimca? Pošaljite nam vašu priču i podijelite sa drugim čitaocima Cuka vaše avanture i ljubav koju cuko osjeća prema vama, ali i vi prema njemu na kontakt@cuko.me.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *