Kako je jedno hrabro meče pomoglo da se smanji broj požara u Americi i postalo nacionalni heroj? (FOTO/VIDEO)

Kraj četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog vijeka Amerika je gorjela. Nakon Drugog svjetskog rata, Amerikanci su se suočili sa novim neprijateljem, a kampanje protiv šumskih požara, koje su uključivale i medvjede, nijesu davale rezultata.

Proljeća 1950. godine, u Nju Meksiku je izbio požar. Vatrogasci su tokom gašenja uočili meče, koje se, pokušavajući da se spasi, popelo na drvo.

Meče, teško par kilograma i staro tri mjeseca je imalo ozbiljne opekotine, a scena je pogodila vatrogasce, koji su uložili maksimalne napore da spasu životinju.  Šape i zadnje noge su mu ozbiljno izgorjele, ali je ipak uspio da preživi.

Dobio je ime Smokey, što u engleskom izgovoru znači “zadimljen” (smoky), a što je bio i naziv kampanje krajem četrdesetih godina 20. vijeka.

Vijesti o Smokeyu su se raširile Amerikom, pa je ovaj maleni heroj postao senzacija. Ljudi su pisali i zvali raspitujući se o zdravlju i oporavku mečeta, pa je vlastima palo na pamet da iskoriste ovu priču i podignu svijest o požarima.


“New York Times” je posvetio seriju članaka o ovom mečetu i njegovoj borbi za život, “Wall Street Journal” je takođe objavljivao članke o Smokeyu, a nakon boravka u Nju Meksiku, meče je prebačeno u Nacionalni zoološki vrt, gdje su ga dočekale stotine ljudi.

Postao je uspješan simbol borbe protiv požara, a u Naciolanom zoološkom vrtu u Vašingtonu živio je 26 godina. U toku tog perioda imao je na milione posjetilaca, dobijao je čak i više od 13.000 pisama nedjeljno, pa je zaslužio i svoj poštanski broj koji se i danas koristi!

Godine 1975. Smokey se penzionisao, i prepustio titulu “Malom Smokeyju”, koji je takođe spašen, a koji je živio sa Smokeyom i njegovom partnerkom.

Zahvaljujući hrabrom mečetu koje je inspirisalo pjesme i filmove, i sjajnoj kampanji, broj požara u Americi se samo tokom pedesetih godina smanjio za oko 40.000. Dokazao je bez sumnje da su požari loša stvar, a da je “9 od 10 puta” krivac za požare čovjek.