Psi i čokolada – sve što je potrebno da znaš ako tvoj pas pojede čokoladu

Sigurno ste čuli kako je čokolada loša za pse, ali da li znate koliko je zapravo opasna? Cuko ti oktriva šta to čini čokoladu otrovnom za pse i kako treba da reaguješ ukoliko tvoj pas pojede čokoladu.

Dvije supstance koje se nalaze u kakau (glavnom sastojku čokolade) su odgovorni za to što ne smijete davati čokoladu svom psu. To su teobromin i kofein, što znači da treba da budete pažljivi da pas ne dođe u dodir ni sa kafom (naročito su zrna kafe opasna), čajem, energetskim i gaziranim pićima. Važnu ulogu igra i količina čokolade koju pas pojede. Na primjer jedna štangla čokolade će biti opasnija za pse koji imaju mali želudac, kao što je čivava. Ali to ni u kom slučaju ne znači da možete da se opustite ako imate veliku vrstu psa. Potrebno je da povedete psa kod veterinara, bez obzira na količinu čokolade koju je pojeo!

Povedite ga čak i ako samo sumnjate da je Vaš pas pojeo čokoladu, jer ishod može biti fatalan. Teobromin i kofein u čokoladi mogu prouzrokovati ozbiljne kardiovaskularne probleme kod Vašeg ljubimca. Ubrzan rad srca može dovesti do abnormalnog srčanog ritma, a nepravilan rad srca može rezultirati smrću. Takođe, nepravilnosti se mogu pokazati i na neurološkom planu. Može se desiti da primijetite da je Vaš pas nemiran, da ima tremore, da je uznemiren ili uzbuđen više nego uobičajno. Prvo što je potrebno da uradite ukoliko se desi da Vaš pas pojede čokoladu jested a ga odmah povedete kod najbližeg veterinara. Vrijeme koje je prošlo otkad je pas pojeo čokoladu je od velikog značaja.

Veterinar će pokušati da izazove povraćanje kod psa kako bi iz organizma izašlo što je više moguće čokolade. Zatim će mu dati aktivni ugalj koji će apsorbovati toksine tako da oni mogu biti potpuno izbačeni iz tijela psa. Pas bi nakon toga trebalo da primi intravenoznu terapiju kako bi se ubrzao proces uklanjanja otrova iz organizma.

Većina pasa će preživjeti trovanje čokoladom ukoliko se djeluje odmah, zato Vas Cuko savjetuje da reagujete što je prije moguće. Naravno, prevencija je ipak najbolji lijek, stoga smanjite šanse da Vaš pas dođe u kontakt sa čokoladom na minimum!

#cukofact: Čokolada je takođe jednako opasna i za mačke. Ali za razliku od pasa, mačke nemaju receptore za slatko, pa će zato i rijetko pokušati da pojedu bilo koji slatkiš, pa samim tim i čokoladu.

foto: peimag.com

Komentariši