Simptomi sezonske alergije kod pasa i kako se protiv njih boriti

Sezonske alergije kod pasa, kao i kod ljudi, dešavaju se u određenom vremenu tokom godine. Najčešći razlozi za sezonske alergije uključuju prašinu, grinje, polen, travu i buve.

Američki veterinar Patrik Mahani ističe kako lezije na gornjoj ili donjoj strani strani noge vašeg psa ukazuju na alergije nastale posljedicama okruženja u kom se cuko nalazi.

“Klima i okruženje u kom se pas nalazi imaju glavnu ulogu na sezonske alergije. Na primjer, u Los Anđelesu je uvijek toplo, pa su psi podložniji alergijama. U Nju Džerziju pak, drveće i cvijeće cvjetaju na proljeće, dok je tokom zime situacija mnogo bolja sa ovog aspekta”, kaže Mahani.

Stariji psi su posebno osjeljivi na alergije.

“Alergije se dešavaju u određenom periodu tokom godine. Ipak, kod starijih pasa alergije se prenose iz godine u godinu. Što je više vaš pas izložen alergenima, toliko je podložniji novim i dužim  alergijskim reakcijama”, ističe Mahani.

Kako se nositi sa sezonskim alergijama?

Postoji više načina na koje sezonske alergije mogu biti otkrivene i liječene, a najviše zavisi od vrste alergena.

Prije svega, savjet je da veterinar pregleda psa, te da utvrdi o kojoj se alergiji radi.

Alergije je moguće liječiti ribljim uljem, koje pomaže da se pojača snaga kože, te da se smanji zapaljenje.

Lijekovi poput antibiotika će pomoći ako se vaš pas konstantno liže ili češka, što izaziva infekciju kože. Koža u tom slučaju crveni i izgleda upaljeno, ili se stvara okrugli dio bez dlake na tijelu.

Prevencija je pak najbolja kod pasa koji pate od reakcija na vremenske periode. Tako na primjer, tokom proljeća nemojte izvoditi svog psa na šetnje kroz travu. Ukoliko vaš cuko pati od sezonskih alergija, potrudite se da kupanje bude redovno, te poslije šetnje prečistite psa vlažnim maramicama, kako ne bi unio neželjene elemente u svoj životni prostor.

Psi često imaju alergijsku reakciju i na buve, što može izazvati svrab i crvenilo. Obezbijedite sredstvo protiv buva na vrijeme, a ako pas ima problema sa buvama, posjetite veterinara kako bi dobili savjete za pravilno tretiranje tih problema.

Komentariši