Kako zaštititi psa od krpelja i šta raditi ako je psa ujeo krpelj?

Proljeće i toplo vrijeme donose veliku opasnost po život pasa – krpelje.

Iako aktivni tokom cijele godine, krpelji su najaktivniji tokom proljeća, s obzirom da žive u travi, a nažalost mogu da budu fatalni po životinju.

Šta su krpelji i kako se zaštiti?

Krpelji su paraziti koji žive na račun toplokrvnih domaćina, a mogu da prenesu zarazne bolesti.

Preventiva ujedu krpelja su tablete, ogrlica, prašak i ampule. Tablete koje pas treba da proguta se daju na duži period, po specifikacijama proizvođača štite oko šest mjeseci, dok je ipak idealno dejstvo tableti oko tri do četiri mjeseca.

Ogrlice štite slično kao i tablete, dok prašak veterinari ne smatraju idealnom žaštitom. Ampule se utrljaju u kožu ljubimca i takođe pružaju zaštitu.

Kolika su opasnost krpelji po psa i koji su simptomi ujeda?

Svi ljubimci, bez obzira na dužinu dlake, podložni su ujedu krpelja, pa veterinari preporučuju da psi izbjegavaju visoku travu i žbunje, jer se tu najčešće nalaze krpelji.

Poseban problem su zaraženi krpelji, čiji samo jedan ubod može da bude fatalan po ljubimca.

Prvi simptomi ujeda su promjena raspoloženja životinje, s obzirom da pas postane tužan, odbija hranu.

Ujed je nekada teško uočiti, jer parazit kada se “najede” otpane i u tim slučajevima je period inkubacije koji obično traje 24 do 36 sati prošao.

Ujed krpelja se liječi najčešće injekcijama. Nažalost, uspjeh terapije zavisi od brzine reagovanja, s obzirom da mnoge bolesti imaju slične simptome.

Krpelj se skida pincetom, tako što se malo zavrne i iščupa. Nakon toga se mjesto ujeda obriše, dezinfikuje jodom ili tropostotnim hidrogenom.

Kod svakog ujedna krpelja i ukoliko primjetite da je psa ujeo krpelj ili se uhvatio za njega, a ranije nijeste uklanjali krpelje, najbolje je da cuka povedete kod veterinara.