Pet jednostavnih koraka kojim možete produžiti život vašeg ljubimca

Kućni ljubimci su članovi porodice, njihovu ljubav je teško opisati riječima, pa je svakako logično da im treba pružiti što duži i srećniji život.

Cuko.me donosi vam pet jednostavnih pravila kojim, ako ih se pridržavate, možete obezbijediti zdrav i dug život svog mezimca.

Godišnji pregledi bi morali biti broj jedan na vašoj listi.

“Psi i mačke stare mnogo brže nego ljudi. Tako jedna preskočena godina u posjeti veterinaru jednaka je pet ljudskih”, kaže Ešli Galager, veterinarka iz Vašingtona.

“Pregled jednom godišnje omogućiće vašem veterinaru da mnogo lakše prepozna probleme, kao i da ih uoči dok su u ranijoj fazi”, dodaje Galager.

Održavanje higijene ljubimaca ne znači samo čistog psa ili mačku, već i pomaže njihovom zdravlju.

Redovno četkanje, čišćenje ušiju i održavanje noktiju znače i duži i srećniji život za vašeg ljubimca.

Dobra oralna higijena takođe je vrlo bitna, naglašava Galager.

“Dentalne bolesti su problem kod ljubimaca koji vodi do drugih raznih bolesti. Procjena je da 80 posto pasa i 70 posto mačaka starijih od tri godine pate od nekog oblika dentalnih bolesti”.

Dentalne bolesti izazivaju loš zadah, ali i druge probleme. Zato se savjetuje redovno pranje zuba, kao i pregledi.

Dnevna fizička aktivnost takođe produžava život ljubimca. Bez fizičke aktivnosti, psi i mačke postaju frustrirani, dosadno im je, a i dolazi do lakšeg razvijanja bolesti srca ili dijabetesa.

Prilagodite fizičku aktivnost karakteristikama svog ljubimca, a ako nijeste sigurni konsultujte se sa veterinarom.

Na kraju, kao i kod ljudi, ono šta jedemo vrlo je bitno. Tako je i kod ljubimaca, ističe Galager.

Hrana ima nevjerovatan uticaj na zdravlje životinja. Izaberite kvalitetnu hranu i pazite se gojaznosti koja je velika opasnost u današnjem svijetu. Savjetujte se sa veterinarom i napravite idealan program ishrane”, zaključuje Galager.

Komentariši