Cukove priče: Lista pasa koji su stvarali istoriju!

Nije tajna da su naši krzneni ljubimci i naši veliki prijatelji. Neki od njh su učestvovali i u stvaranju ljudske istorije, a Cuko.me vam donosi listu nekih od najpoznatijih pasa na svijetu.

Rupi, mješanac, pripada grupi koja je ušla u istoriju. Naime, ovaj cuko je postao prvi pas koji je otputovao u bazni kamp na Everestu. Njegova vlasnica Džoan Lefson pronašla je Rupija napuštenog i izgladnjelog na ulicama Indije. Ona ga je kao štene povela u Južnu Afriku gdje je živjela, da bi ga i na veliko osvajanje Everesta povela sa sobom. Rupi je proveo deset dana u baznom kampu na oko 5200 metara nadmorske visine.

Ko ne zna za Lajku, još jednog mješanca koji je ispisao istoriju. Lajka je, mora se priznati, ostvarila veći uspjeh od Rupija, pošto je postala prvo živo biće koje se našlo u Zemljinoj orbiti. Lajka je, kao i Rupi, bila lutalica koja je spašena sa ulica Moskve, a lično ju je Sovjetski lider Nikita Hruščov izabrao da bude u Sputnik 2 letilici.

Nazad na Zemlju. Mali braon foks terijer Titina pratila je svog vlasnika na putu kroz Arktik. Postala je prvi pas koji je stigao na Sjeverni pol. A koliko je Titina sjajan pas govori i činjenica da je ovaj cuko od oko 25 centimetara visine stao ispred polarnog medvjeda, lajao i otjerao ga od ekspedicije. Bravo Titina!

Cuko uspijeva i u sportu. Ešli, mali engleski hrt, 1974. godine zaustavio je utakmicu bejzbola, utrčavši na teren. Njen vlasnik i Ešli izveli su akrobacije uz pomoć frizbija, pa je ovaj pas stekao slavu preko noći. Zbog toga se svake godine održava Šampionat pasa sa frizbijem.

Rin Tin Tin je cuko koji je navodno spasao “Warner Bros”, legendarnu filmsku kuću od vjerovali ili ne – bankrota! Naime, američki vojnik Li Dankan pronašao je ovog krznenog gospodina tokom borbi u Francuskoj. Rin Tin Tin se nakon rata vratio u Ameriku sa vlasnikom, gdje je glumio u filmu “Gdje sjever počinje”. Nakon toga se govorilo kako je upravo ovaj film spasio “Warner Bros” od bankrota.

Bostonski terijer postao je maskota 102. pješačke divizije. Narednk Stabi je postao prvi pas koji je nominovan za čin, koji je kasnije i dobio. Njegova hrabrost koju je pokazao tokom rata je i predmet filma koji je počeo da se snima.

A da se dodijeljuje nagrada za najhrabrijeg i najlojalnijeg psa, Bobi bi je vjerovatno dobio. Mješanac je izgubio porodicu tokom odmora, a onda putovao rekordnih 2500 milja, kako bi ponovo vidio svoju porodicu. Do danas, nema podatka da je neki cuko prešao toliku distancu.

Još jedan pas vrijedan pažnje je Crven pas Kelpi. Nakon smrti vlasnika, on je postao poznat po brojnim solo putovanjima kroz australijski Pilbara region. Ovaj cuko je toliko postao popularan da je grad Dampijer, u kom se često nalazio, u njegovu čast podigao i spomenik.

Naravno, ne treba zaboraviti ni legendarnog Hačika, psa čija je priča prenesena i na film, koji je svima tjerao suze na lice. I spomenik u čast njegove dobro poznate odanosti i dan danas stoji, kao simbol koliko mi zapravo značimo našim ljubimcima.

Imate i vi zanimljivu priču o svom ili nekom drugom cuku? Pošaljite nam priču na e-mail kontakt@cuko.me ili na našoj Facebook i Instagram stranici Cuko.me, a mi ćemo je rado objaviti.

Komentariši