I dentalno zdravlje mačaka je važno

Svi posvećeni vlasnici vode računa o zdravlju i dobrobiti  svojih krznenih ljubimaca. Ipak, čini se da mnogi i nijesu svjesni da je zdravlje zuba kod mačaka itekako od značaja za njihovo cjelokupno zdravlje. Braon naslage, crvene desni i neprijatan zadah ne samo da nijesu normalne pojave kod mačaka, već mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zašto treba da vodite računa o dentalnom zdravlju vaše mačke? Jednostavno je, iz istog razloga zbog kojeg njegujete i vaše zube. Najčešća bolest kod ljubimaca je upravo paradentoza. Kao i ljudi, i ljubimci su podložni lomljenju zuba, ortodontskim problemima, pa i karijesu. Svi ovi problemi ne samo da utiču na usta mačke, već i utiču na to da bakterije dospiju i u druge djelove tijela. Drugim riječima, bolest zuba je bolest cjelokupnog organizma mačke.

Ako ne primijete promjene u ponašanju svog ljubimca, mnogi vlasnici će reći da je sve u redu. Ali, i psi i mačke osjećaju jednaku bol kao ljudska vrsta. To što ne primjećujemo da ih nešto boli je posljedica stoičkog stava koji će životinja pokazati prema bolu. Ipak, ne treba zaboraviti da naši ljubimci  potiču od divljih životinja. Ali to ne znači da treba da budu osuđeni na hronični bol. Istraživanja su pokazala da mačke i psi imaju prag bola približan čovjekovom.

A šta vlasnik može da uradi po pitanju  mačijeg oralnog i dentalnog zdravlja? Za početak, treba redovno pregledati usta mačke. Ukoliko se uoči crvenilo, zapaljenje desni, slomljen zub ili neprijatan zadah mačke, neophodna je posjeta veterinaru. On će procijeniti kakav je problem u pitanju i odrediti dalji plan liječenja.

Cuko vam predlaže dugoročno rješenje – redovno čišćenje i provjera stanja zuba, kako bi na vrijeme spriječili pojavu već pomenutih promjena!

foto: petmd.com

Komentariši