Koliko često treba kupati psa?

Ako se pitate koliko često treba da kupate svog psa, Cuko je tu da vam pomogne. Ono što treba odmah da znate je da ne postoji jedinstven savjet. Kad, kako i koliko često ćete kupati svog krznenog mezimca, zavisi od mnogo faktora, kao što su vrsta psa, njegova aktivnost i kvalitet njegovog krzna.

Najvažniji razlog zbog kojeg kupate svog psa je njegovo zdravlje. Ukoliko ga ne kupate, može doći do iritacije ili infekcije kože vašeg psa, a njegovo krzno se može zamrsiti, što otežava održavanje. Osim toga, treba da mislite i na svoje i zdravlje cijele porodice, jer Cuko zna koliko volite da se mazite sa svojim ljubimcem.

Uzmite u obzir sljedeće faktore, kako biste znali koliko često ćete kupati svog psa.

  • Na osnovu mirisa vašeg psa možete lako zaključiti kad je vrijeme za kupanjac. Ukoliko vaš pas miriše gore od uobičajnog psećeg mirisa, onda treba da ga okupate.
  • Obratite pažnju na tip kože vašeg psa, jer on umnogome određuje koliko često je psu potrebno kupanje. Ako primijetite da je koža vašeg psa suva i da se peruta, to je znak da ga prečesto kupate i uklanjate ulja koja su potrebna da bi njegovo krzno bilo njegovano.
  • Ukoliko imate rasu psa sa duplim krznom, kao što je na primjer samojed, onda treba da znate da njima kupanje ne treba toliko često. Ono što je njima potrebnije jeste redovno četkanje kako bi njihovo krzno bilo čisto i zdravo.
  • Sa druge strane, pas koji ima malo masnije krzno, kao što je baset gonič, bi trebalo da se kupa češće.
  • Kratkodlakim rasama, kao što je dalmatinac, ne treba često kupanje, jer oni uglavnom mogu sami lako da regulišu nivo svoje prirodne masnoće krzna.
  • Posebnu pažnju prilikom kupanja zahtijevaju psi koji imaju problema sa kožom i krznom. Njima će biti potreban poseban, medicinski šampon i treba pratiti uputstva koja vam da veterinar. Moguće je da ćete u tom slučaju češće kupati svog psa, ali morate biti uporni i strpljivi ukoliko želite da se dlaka vašeg psa potpuno oporavi.

Cuko vas opominje da za kupanje vašeg psa koristite isključivo one šampone koji su namijenjeni za pse. Nikako ne koristite šampone za bebe i ljude na svom psu, jer to može škoditi njegovoj koži i krznu. Isto važi i za vlažne maramice koje možete koristiti kako bi održavali čistoću vašeg psa između kupanja. U pet shopovima možete naći specijalne vlažne maramice za ljubimce, i samo njih koristite na svom psu.

Voda kojom kupate svog psa ne treba da bude ni previše topla niti previše hladna, već mlaka. Prije samog kupanja iščetkajte krzno vašeg psa. Na taj način ćete ukloniti višak dlaka i njegovo krzno se neće kasnije mrsiti. Postupak ponovite nakon kupanja i sušenja, kako bi krzno bilo uredno i zadržalo svoja prirodna ulja. Znamo da se psi plaše zvuka koji proizvodi fen za kosu, ali to nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da izbjegavate fen. Naime, vazduh iz fena može biti prevruć za kožu vašeg psa i može je dodatno isušiti. Umjesto fena, radije osušite krzno vašeg psa pomoću peškira.

Na kraju, Cuko vam predlaže da se naoružate strpljenjem, jer neki psi baš i ne vole kupanje. Ono što vi treba da uradite je da se potrudite da to iskustvo za vašeg ljubimca bude što ugodnije i bez stresa.

foto: pexels.com

Komentariši