Kako se pripremiti za putovanje sa psom?

Planirate da otputujete na odmor sa svojim ljubimcem, ali se plašite da će to biti suviše stresno i za vas i za njega? Znamo da možda zvuči naporno isplanirati i organizovati takvo putovanje, ali ako se dobro pripremite i povedete računa o sljedećim stavkama, uživaćete u odmoru.

Prva stvar koju treba da razmotrite je način putovanja. Ukoliko putujete avionom biće neophodno da pas putuje u specijalnom transporteru za ljubimce. Znamo da će vam biti žao da zatvorite vašeg mezimca u kavez, ali ne prenosite takvu emociju i na njega. Potrebno je da psa naviknete na transporter, kako bi to bilo pozitivno iskustvo za njega i neće biti problema.

Prije samog putovanja bi najbolje bilo psa dobro umoriti (šetnjom, trčanjem ili igranjem) i on će sam osjetiti potrebu da miruje na jednom mjestu. Ono što je vrlo bitno da uradite je da se informišete o svoj potrebnoj dokumentaciji, kako bi vašem psu bio dozvoljeno putovanje avionom. Isto važi i za drumski saobraćaj.

Ako putujete automobilom, Cuko vas savjetuje da i tada psa stavite u transporter, radi vaše i njegove bezbjednosti. Imajte na umu da ćete morati da pravite pauze češće. Psu je potrebno da protegne noge s vremena na vrijeme, da obavi nuždu i da ostane hidriran. Nikako ne hranite psa u toku vožnje. Za to iskoristite pauze i nemojte mu davati obilnu užinu. Potrudite se da nikad ne ostavite psa samog u automobilu!

Spakovali ste svoj kofer, a šta je sa ljubimčevim stvarima?

Napravili smo  listu neophodnih stvari za pse:
  • činije za hranu i vodu (i naravno omiljena hrana i slatkiši vašeg ljubimca)
  • sva potrebna dokumentacija vašeg psa
  • identifikaciona oznaka – iako će vaš pas biti čipovan, što je zakonska obaveza, Cuko vam predlaže da na oznaku dodate vaš broj telefona, kao i adresu vašeg smještaja
  • ogrlica i povodac
  • vrećice za izmet
  • posteljina i ćebence za psa
  • ljekovi (ako je vaš pas na nekoj terapiji)

Što se destinacije tiče, morate staviti pseće potrebe ispred vaših, koliko god vam se sviđala neka lokacija. Kada budete birali mjesto boravka, npr. hotel, informišite se da li je on ,,pet friendly”, odnosno da li su ljubimci dobrodošli u takav smještaj. Takođe bi trebalo da istražite koliko je taj smještaj zaista prilagođen ljubimcima i obavezno potražite adresu najbliže veterinarske ambulante u okolini.

Budite strpljivi i dopustite vašem psu da se navikne na novo okruženje. Neka duga šetnja posluži tome da se pas upozna sa novim mjestom boravka. Iako će se nekad desiti da morate ostaviti psa samog, ne dozvolite da odsustvujete dugo, jer ga to može uznemiriti i uplašiti. Ne zaboravite da isplanirate zabavne aktivnosti za vašeg psa i uvijek uzmite u obzir njegovo zdravstveno stanje i mogućnosti.

Odmor sa psom može biti uzbudljiva avantura. A pored svih ozbiljnih priprema, sjetite se da na odmor krećete kako biste se opustili, zabavili i stvorili najljepše uspomene sa svojim mezimcem. Srećan put!

foto: topdogtips.com

Komentariši