Kako mačke pokazuju da vas vole?

Svi znamo kako se mačke mogu činiti rezervisanim, egoističnim životinjama. Upoređujući ih sa psima, mnogi bi rekli kako mačke uopšte ne iskazuju svoje emocije. Međutim, kad naučite da čitate njihov govor tijela, shvatićete zašto pomenuti stereotipi padaju u vodu.

U kojoj mjeri će mačka pokazivati svoju srdačnost zavisi od njene ličnosti, odgoja i vaspitanja. Neke mačke se distanciraju, dok druge jedva čekaju da vam pokažu svoju odanost. Imajte na umu da su mačke suptilna bića, te je potrebno da se dobro upoznate sa njihovim delikatnim govorom tijela. I to ne samo kako bi znali da li vas voli, već da biste znali kako da komunicirate sa njom uopšte.

Postoji mnogo načina na koje će vam mace pokazati ljubav, a Cuko je izdvojio njih 10. Pročitajte i zaključite sami da li ste dobro procijenili svoju mezimicu.

Sporo treptanje očima

Kada se susretne sa nepoznatom osobom, mačka će zuriti u nju bez treptanja. Međutim blagi treptaji, koji su poznati i kao mačji poljupci su siguran znak zadovoljstva i naklonosti.

Njegovanje krzna.

Timarenje nije samo stvar higijene, već je to za mačke svojevrstan mehanizam zbližavanja i oslobađanja stresa.

Ako vas trlja i gurka glavom.

Ako mačka trlja svoje lice o vaše, znajte da vas smatra svojim vlasništvom. Na njenom licu se nalaze žlijezde koje luče feromone, koji služe za označavanje teritorije. Na taj način mačke ostavljaju trag na vašem licu koji znači ,,MOJE”.

Stalno je blizu vas

Ako  mačka prati vaše kretanje iz jedne prostorije u drugu, to znači da je zainteresovana za vas i da joj godi vaše prisustvo.

Kad vam donese ‚‚poklon”.

Možda ćete se neprijatno iznenaditi ako vam vaša mačka donese mrtvog miša ili ptičicu, ali vjerujte da je to način na koji vam pokazuje ljubav. Tim postupkom ona traži vašu pažnju i odobravanje.

Uzbuđena je kad se vratite kući

Mnoge mačke koje su vezane za svoje vlasnike će uzbuđeno reagovati čak i kada samo prepoznaju zvukove kao što je parkiranje auta ili zveckanje vaših ključeva. Ako vas vaša mačka sačeka već na vratima, stavlja vam do znanja da ste joj nedostajali.

Kada leži na leđima

Kada se mačka prevrće i okrene vam stomak, to znači da vam vjeruje. Izlaganjem stomaka vam mačka povjerava svoju ranjivost, što je znak velike naklonosti i ljubavi.

Položaj repa

Mnoge mačke će saviti svoj rep u obliku znaka pitanja kako bi pozdravile nekoga koga vole. Ali i potpuno uspravan rep može ukazivati na prisnost, povjerenje i naklonost.

Kada vas gnječi

Ovaj instinktivni pokret potiče od njihovog rođenja, kada mace gnječe majku radi boljeg protoka mlijeka. U kasnijem životu one će tim pokretom svom vlasniku ukazati na  zadovoljstvo, radost i divljenje.

Liže vas

Od svih načina na koji mačka izražava svoju ljubav ovaj je najočigledniji. Kad mačka liže vašu kosu ili lice, smatra vas voljenim članom porodice.

foto:pexels

Komentariši