Zašto je bitno čišćenje ušiju kod pasa?

Čišćenje ušiju ponekad je vrlo naporan posao, ali vremenom i vežbanjem ono postaje sve lakše.

Svaki pas je drugačiji i ima specifične potrebe. Ako su uši vašeg psa vrlo prljave, neprijatnog mirisa i ako se vaš pas neprestano češe ili trese glavom – morate ga odvesti kod veterinara.

Međutim, čak i kada niste primetili ništa od navedenog, to nije razlog da ne čistite uši svog psa. Sve što treba je snabdeti se adekvatnim priborom. Nikada ne koristite štapiće za uši jer njima možete prljavštinu gurnuti još dublje u ušni kanal.

Ušni kanal psa puno je kompleksniji i dublji od ljudskog pa on zahteva i drugačije čišćenje. Sve što vam treba je pamučna vata, maramica, zatim tečnost za čišćenje ili lek koji ste dobili od veterinara.

Nikako ne koristite ulja, sirće ili šampone. Bilo bi dobro da koristite i hirurške rukavice. Potrebno je smiriti psa u potpunosti – nagradite ga kako biste to postigli što brže.

Ako ovo radite prvi put, bilo bi dobro da potražite pomoć ukućana ili prijatelja. Pre čišćenja dobro izmorite psa igranjem, šetnjom ili trčanjem.

Maramicu ili vatu dobro iscedite od tečnosti za čišćenje kako višak ne bi ušao u ušni kanal. Počnite sa spoljne strane ušne školjke. Maramicu menjajte sve dok na njoj više ne ostaju tragovi prljavštine.

Pređite zatim na unutrašnjost, ali nemojte duboko ubacivati vatu. Kanal očistite samo onoliko koliko vam vata omogućuje. Ne gurajte prst duboko u uvo psa jer ga to može povrediti. Ako primetite da vaš pas ima dosta prljavštine, odvedite ga kod veterinara.

Kada završite čišćenje, nagradite psa poslasticom, pomazite ga i igrajte se s njim. To će pomoći da se vaš ljubimac što pre navikne na čišćenje i da ga se ne plaši.

Zbog čega je bitno čistiti uši psima?

Psi imaju dosta dugačke ušne kanale (od 5 do 10 cm) koji su pod uglom od devedeset stepeni. Zbog toga prljavština vrlo lako ulazi u uvo, a teško izlazi, a na tako vlažnom i mračnom mestu lako dolazi do infekcija.

Opasnost od infekcija povećava se kod onih ljubimaca koji se često kupaju, kao i leti kada se većina ljubimaca osvežava u vodi.

Izvor: B92.net
foto: topdogtips.com

Komentariši