Da li je vašem psu dosadno?

Bilo bi idealno kad biste mogli više vremena da provodite sa svojim psom, zar ne? Realnost je ipak takva da vi morate otići na posao i obavljati još pregršt obaveza, a vaš cuko ostaje za to vrijeme sam kući. A kako ne može da vam se požali da mu je dosadno dok je sam, vaš ljubimac može na druge načine da izrazi svoje ,,mišljenje”.

Veoma je bitno da se upoznate sa tim psećim metodama, jer ih neke od njih mogu dovesti u nevolju. Pritom ne zaboravite da psi to ne čine iz inata. Inat je osobina ljudske vrste, a mi je često pogrešno pripisujemo i psima. Zato budite strpljivi ako kod psa prepoznate neke od sljedećih znakova dosade.

Može se desiti da vaš pas to radi iz najrazličitijih razloga, ali lajanje je najčešće rezultat dosade. Pa ako ne želite da slušate komšije koji zvocaju zbog konstantnog laveža vašeg ljubimca, pokušajte da mu dan učinite što zabavnijim.

Koliko puta ste se vratili kući i zatekli opšti haos koji je napravio vaš mezimac? Prije nego što ga kaznite, zapamtite da on nije oborio lampu, niti razbacao stvari po dnevnoj sobi kako bi vas iznervirao. Pas kome je dosadno će od vaše kuće napraviti lični zabavni park, samo kako bi našao način da se zabavi.

Žvakanje

Pomirite se sa činjenicom da žvakanje psima predstavlja zabavnu aktivnost. Psi će vrlo rado gricnuti sve što im dođe pod zub, pa bila to igračka namijenjena njima ili nešto što pripada vama. Kad god je vašem psu dosadno, budite spremni na malo sažvakane obuće, namještaja, a u nekim slučajevima čak i zid može da strada. Destruktivno žvakanje je česta pojava kod štenadi koji su u fazi mijenjanja zuba, ali zapamtite da se može ponavljati u bilo kojem dobu života vašeg psa.

Ako imate veliko dvorište nemojte misliti da je to sve što je psu dovoljno za zabavu. Jeste li primijetili da je sve više vlasnika kojima je pas pobjegao iz dvorišta? Psima jedna te ista sredina može brzo dosaditi i može se desiti da pas počne da prati svoj njuh ili prosto nešto drugo što vidi, a to ga navodi da preskoči ogradu i krene u avanturu. Budite oprezni, jer pas koji nije navikao da je na otvorenom nezaštićen može lako upasti u nevolju.

Naravno da bi vaš pas trebao da bude srećan kad vas vidi, ali da li vam se nekad čini da je vaš pas pretjerano uzbuđen i hiperaktivan kada vam krene u susret? Ako pretjerano skače okolo i ne sluša vas kad pokušavate da ga smirite, onda znajte da se strašno dosađivao u vašem odsustvu i prosto pršti od energije kad mu se konačno vrati omiljena osoba.

Ako ste ona vrsta vlasnika koja je nabavila psa, kako vama ne bi bilo dosadno, ne budite sebični, već uzvratite svom ljubimcu svu energiju i ljubav koju usmjerava ka vama. Učinite mu život sa vama što zanimljivijim. Nađite vremena za duge šetnje, igru i redovno vježbanje sa vašim ljubimcem. Jeste li čuli za izreku ,,umoran pas je srećan pas”?

Naravno da ne treba pretjerivati i iscrpljivati psa, ali Cuko je mišljenja da je ,,srećan pas zdrav pas”, a gdje će on naći veću sreću od igre i zabave sa svojim vlasnikom?

foto: pexels.com

Komentariši