Cuko heroj: Nevjerovatna priča o psu koji je spasao Svjetsko prvenstvo u fudbalu!

Fudbalska Superliga glavna je svjetska vijest prethodnih dana. Odluka 12 velikih evropskih klubova da oforme privatnu ligu naišla je na osude sa svih strana, a već u srijedu je saopšteno da se iz ideje povlači polovina timova i to onih iz Engleske.

Fanovi na društvenim mrežama slave spas fudbala, a upravo u Engleskoj je spašeno i jedno Svjetsko prvenstvo.

Naime, Pikls, kako je ovom psu bilo ime, postao je svjetski, a posebno nacionalni heroj 1966, godine.

20. marta 1966 godine lopovi su ukrali trofej Svjetskog prvenstva, samo četiri mjeseca prije nego će se ono održati u Engleskoj. Legendarni trofej ukraden je tokom izložbe u Vestminsteru.

Četiri mjeseca pred veliko takmičenje, zavladala je panika. Skotland Jard, koji je preuzeo slučaj, dobio je zahtjev da isplati 15 000 funti u zamjenu za trofej. Tokom akcije predaje novca, policija je uhapsila Edvarda Bečlija, koji, ispostaviće se, bio posrednik i nije imao trofej, pa je završio dvije godine u zatvoru.

Nedjelju dana poslije ovog događaja policija nije imala nikakve tragove. Istraga je tapkala u mjestu, sve dok David Korbet 27. marta nije izveo svog ljubimca u šetnju. Pikls je ubrzo namirisao jedan paket, no iako je postojao strah da je u paketu bomba, zbog čestih napada IRA, Korbet je ipak odlučio da otvori paket koji je toliko zainteresovao njegovog cuka.

“Otvorio sam ga i vidio natpise – Brazil, Zapadna Njemačka, Urugvaj. Otišao sam kući i rekao ženi da mislim da sam našao pehar Svjetskog prvenstva”, rekao je tada Korbet.

Policija je neko vrijeme sumnjala da je Korbet odgovoran za krađu, no kasnije je pušten uz nagradu za pronalazak od 5.000 funti, što je tada bilo dovoljno da Korbet kupi sebi novi dom.

Heroj priče je glumio u filmu iz 1966 “The Spy witha a Cold Nose”, kao i u nekoliko televizijskih emisija.

Pikls je dobio i nagradu “Pas godine”, kao i godišnju količinu hrane.

Nakon što je preminuo 1967. godine, Piklsova ogrlica je izložena u Nacionalnom fudbalskom muzeju u Mančesteru.

Pikls je definitivno ostao upamćen kao cuko heroj koji je spasao Svjetsko prvenstvo!

Komentariši