Zašto pas izgleda tužno?

Spuštene uši, specifičan pogled, pokreti tijela. Sve ovo pokazuje nam da je pas tužan, no da li znate zašto dolazi do toga? Cuko.me donosi vam razloge zbog kojih naši drugari izgledaju tužno.
Njihov DNK

Kada su ljudi počeli da pare pse tako da dobiju fizičke karakteristike koje su im potrebne, promijenjen je i izgled pasa. Kroz selektivno parenje stvoreni su psi sa dugim ušima, kratkim nogama, ravnijim licem, kratkom ili dugom dlakom i slično.

Kod nekih rasa se tokom parenja desilo da psi jednostavno i bez namjere imaju izgled lica koji nam djeluje tužno. Na primjer, francuski buldog, jedna od najpopularnijih rasa, ili mops, izgledaju kao da su uvijek zabrinuti.

Pored parenja, i naša percepcija je bitna. Pas kom su uši povučene i koji zuri u nas nam izgleda kao tužan ili uznemiren. U stvarnosti, pas će povući uši i gledati nas kada mu nešto pričamo. Neki psi i tokom naše komunikacije otvore usta, što je svakako normalno i predstavlja njihov prirodan odgovor na našu direktnu komunikaciju.

Psi su pametni, i to nikada ne smijete da zaboravite. Tako će mnogi ljubimci shvatiti da određenim ponašanjem ili pogledom mogu da dobiju više vaše pažnje.

Psi će djelovati tužno i kada mi, ljudi, osjećamo krivicu. Na primjer, radite nešto za vaš posao na kompjuteru, a uz vas je vaš ljubimac. Ako osjetite krivicu što nijeste proveli više vremena sa vašim drugarom tog dana, pretpostavićete da je tužan, iako on možda ne pokazuje takve emocije.

Bitno je da u tim situacijama pratite govor tijela psa, te da uporedite govor tijela psa sa onim koji je u datoj situaciji, i onim koji nastane kada pas dođe iz šetnje ili poslije igre.

Na kraju, važno je razlikovati tužni pogled kod psa i pogled koji bi mogao da ukazuje na bol ili neki drugi medicinski problem. Ako je vaš pas letargičan ili depresivan i uz to izgleda tužno, onda bi trebalo da što prije konsultujete veterinara.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.