Kako naučiti psa komandu “dođi“?

Naučiti psa da dođe kod vas kada mu to kažete najvažnija je komanda koju možete naučiti svog ljubimca. Kod trčanja psa na ulici punoj saobraćaja ili preplašene djece komanda „dođi“ može spasiti vašeg ljubimca, ali i vas neprijatnosti, pa i tragičnih situacija.

Kod učenja ove komande važno je da pas nauči da je dio normalnog kretanja povratak ka vama kada mu to naredite.

Kada šetate psa na povocu, bacite mu kolačić. Kada ga pas pojede, potrčite par koraka unazad i pozovite vašeg psa. Nemojte mu govoriti „dođi“ još uvijek.

Spremite poslasticu i kada pas uzbuđeno dotrči do vas, stanite, podignite poslasticu iznad njegovog nosa kao da tražite od njega da sjedne. Tada mu recite „dođi“. Nagradite psa kao da je uradio najbolju moguću stvar na svijetu.

Vježbajte ovo sve dok pas ne bude trčao ka vama kada kažete njegovo ime. Tek nakon toga možete početi da uz njegovo ime govorite i „dođi“.

Postepeno povećavajte razdaljinu vašeg vježbanja. Tek kada se osjećate sigurno, pustite psa sa povoca i odaljite se od njega, te ga zatim pozovite da dođe kod vas.

Poziv ljubimcu bi trebalo da bude znak isključivo pozitivnih stvari. Uvijek ga nagradite kolačićem ili pohvalom, kako bi u njegovoj glavi stvorili pozitivnu sliku o komandi. Tako će cuko doći kod vas i kada se nađete u situaciji bez kolačića.

Uključite porodicu i stvorite od ovog treninga igru. Ukoliko imate dvorište, neka svaki član vaše porodice doziva psa jedan po jedan, i kada dođe kod osobe koja ga je dozvala, nagradite ljubimca.

Djeca se mogu kriti i dozivati ljubimca, a kada ih pronađe, nagradite ga.

Vježba na povocu je krucijalna u početku, jer je tako najlakše kontrolisati psa. Ne zaboravite da u početku ne koristite komandu „dođi“, već samo ime ljubimca. Imajte strpljenja i ne kažnjavajte psa ako ne dođe kod vas kada ga pozovete, jer ćete stvoriti kontra efekat.

Nemojte ni da pretjerujete. Ako se cuko nalazi u parku gdje se može igrati sa drugim psima, pozovite ga nekoliko puta, čak i desetak, ali imajte razumijevanja i dajte mu vremena da se igra sa drugarima.

Nemojte mu govoriti „dođi“ kada je vrijeme za kraj igre i pred polazak, jer će komandu povezati sa nečim negativnim.

Uz malo prakse i strpljenja, ova krucijalna komanda će biti vrlo brzo naučena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *