Zašto ne treba da hranite psa ostacima od ručka?

Sigurno ste nekada popustili i dali psu poneki zalogaj vašeg ručka. Pogotovo onda kad vas bez prestanka gleda svojim tužnim okicama. Pa to je samo bezazlena povremena poslastica za vašeg psa, zar ne? Međutim, visokokalorična i masna hrana u kojoj ljudi uživaju može jako loše uticati na zdravlje psa.

Šta se to loše može desiti ako psu dajete ostatke hrane i zašto ćete poslije ovoga teksta dva puta razmisliti prije nego što ponovo ,,nagradite” svog ljubimca ljudskom hranom?

Pankreatitis

Pankreatitis je akutna ili hronična upala gušterače kod pasa, koja nastaje kao posljedica jedenja masne hrane.

Kada se unosi hrana, pankreas obično oslobađa enzime u probavni trakt, kako bi pomogli da se razgradi sva masnoća i poboljša varenje. Pankratitis nastaje kada se svi ovi enzimi prijevremeno oslobode (prije nego što hrana stigne do digestivnog trakta). Zbog toga pankreas počinje sam sebe da jede i izaziva upalu.

Ovi enzimi takođe mogu iscuriti i u trbušnju šupljinu, gdje mogu izazvati oštećenje susjednih struktura i organa kao što su jetra, žučna kesa, crijeva…

Iako masna hrana nije jedini uzrok zapaljenja pankreasa, smatra se glavnim uzročnikom akutnog pankreatitisa. U veoma teškim slučajevima pankreatitis može biti fatalan po ljubimca.

Simptomi zavise od težine oboljenja, a neki od njih su: bol u trbuhu, povraćanje i dijareja.

Gastrointestinalni poremećaji

Gastrointestinalni sistem nije isti kod svakog psa, što znači da neki psi nijesu sposobni da svare određenu hranu, pa čak i pseću, pogotovo novu. Ako je vaš pas i ranije osjetljivo reagovao na uvođenje nove hrane, treba da izbjegavate da u njegovu ishranu ubacujete bilo šta, a naročito ljudsku hranu.

Najčešći simptomi oštećenja digestivnog trakta su: povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, letargija i gubitak apetita.

Trovanje

Iako vjerujemo da iz najbolje namjere ,,častite” svog drugara ostacima od ručka, na taj način ga možete nažalost izložiti trovanju.

Hrana za ljude koja sadrži grožđe, suvo grožđe, čokoladu, luk, ksilitol za pse mogu biti otrovni, te njihovo konzumiranje kod psa može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih problema ili fatalnog ishoda.

I kosti mogu biti opasne

Kosti su takođe potencijalno opasne za pse. Ovo se odnosi na svinjske kosti, ali posebno na kosti od živine (npr. pileće i ćureće kosti).

Proces kuvanja suši kosti, što olakšava njihovo lakše lomljenje i stvaranje oštrih komadića koji se lako mogu zaglaviti u prolazima probavnog trakta kod pasa. Ti se komadi mogu lako zaglaviti bilo gdje – od jednjaka do tankog crijeva, izazivajući nelagodu i jake bolove za kod vašeg ljubimca.

Uklanjanje kostiju se nerijetko mora vršiti hirurškim putem.

Iako ćete možda i dalje biti u iskušenju da date svom ljubimcu ostatke od ručka, ipak morate biti svjesni i opasnosti kojima ga na taj način izlažete.

Ukoliko imate nedoumica u vezi sa tim koja hrana je sasvim bezbjedna za vašeg psa, uvijek se konsultujte  sa veterinarom. To će vam pomoći da na najbolji način izbjegnete potencijalne probleme i sačuvate zdravlje svog ljubimca.

Komentariši