Cuko otkriva: Kako da steknete povjerenje kod psa?

Povjerenje je jedna od najvažnijih stvari u odnosu između psa i vlasnika. Ovo je posebno važno ako ste nedavno usvojili psa iz azila ili psa koji je bio maltretiran. Kako biste stekli povjerenje kod psa potrebno je da ispoštujete sljedeće korake.
Smirenost

Kada se upoznajete sa novim psom najvažnije je  da ostanete smireni i opušteno se ponašate. I psu možete pomoći da se smiri ako govorite tiho i pravite spore pokrete rukama.

Zapamtite da nepoznatom psu nikad ne smijete prići užurbano i previše uzbuđeno, jer to kod njega može pokrenuti nepredvidive reakcije.

Poštujte lični prostor psa

Smirenim položajem i držanjem određene distance omogućavate psu da odluči da li će vam prići i upustiti se u interakciju sa vama.

Uvijek na ovako odgovoran način prilazite psu i ne pokušavajte da natjerate psa da na silu dođe do vas. Veoma je važno da prepoznate i date značaj ličnom prostoru psa.

Takođe, ako sretnete psa sa njegovim vlasnikom, prvo se stupite u kontakt sa vlasnikom. Ako u početku ignorišete psa i pozdravite vlasnika, pas se neće osjećati ugroženim.

Spustite se do psa i koristite poslastice

Približite se psu sa strane, sagnite se ili kleknite kako biste bili na istom nivou kao pas, prije nego što ga pomazite. Zapamtite samo da u tom položaju nikad ne gledate psa direktno u oči, jer on to može shvatiti kao prijetnju.

Na kraju, odgovorno davanje poslastica vam može pomoći da pas dobije povjerenje u vas. Dopustite psu da sam priđe i uzme poslasticu iz vaše ruke. Nagradite dobro ponašanje pohvalom.

Prije nego što psa ponudite poslasticom, uvijek prvo treba da pitate vlasnika za dozvolu.

Komentariši