Neposlušnost psa: Pet razloga zbog kojih pas ignoriše vaš poziv

Ne postoji ništa tako frustrirajuće nego kada dozivate psa iznova, a on vas ignoriše. Ili još gore – pobjegne u suprotnom pravcu. Osnovni koraci u obuci psa da dođe na komandu su jednostavni. Ipak, mnogi vlasnici ne znaju da je proces učenja dugotrajan.  Cuko vam predstavlja neke od grešaka koje pravite dok pokušavate da naučite psa da dođe.
1. Pas je ranije bio kažnjavan

Frustracija zbog neposlušnosti može nekad natjerati vlasnike pasa da čak i fizički kazne psa kad konačno dođe. Ako se ljutite na psa kad je pored vas to ga neće naučiti šta treba da radi. Samo će se još više smanjiti mogućnost da naredni put dođe kod vas, jer zna da ćete biti uznemireni.

Želite da pas misli kako je dolazak divna stvar, te je neophodno da mu se obradujete svakog puta, bez obzira na to koliko vremena vašem psu potrebno da posluša komandu. Postarajte se da i naredni put komanda bude uspješna, tako što ćete ga nagraditi poslasticom.

2. Zvučite ljuto dok dozivate vašeg psa

Ako bi neko vama povikao: ,,Dođi ovdje, ODMAH!”, da li biste ga rado poslušali? Isto važi i za pse. Glasan, ljutiti ton će sasvim sigurno natjerati vašeg psa da vas ne posluša.

Umjesto toga, ushićeno dozovite psa i ohrabrujte ga i hvalite kad krene ka vama. To će znatno ubrzati proces učenja.

3. Trenirali ste psa u kontrolisanom okruženju

Početni trening sa psom ste vjerovatno obavljali u nekoliko prostorija u vašoj kući ili dvorištu. Pas je naučio da sluša komandu u takvom okruženju. Međutim, problem nastaje kad se pas nađe na nekoj drugoj lokaciji, koja mu je nepoznata i koju ne možete da u potpunosti kontrolišete kao što ste to mogli kod kuće.

Kako biste osigurali poslušnost psa i u novom okruženju, za početak trening preselite i kod prijatelja ili komšije koji bi vam dozvolili da koristite njihovo dvorište. Osim toga, možete psa povesti i u ograđeni teren, pa tek kasnije u okruženje u kojem ima najviše smetnji kao što je pseći park.

4. Riječ dođi označava kraj zabave

Neki psi će ignorisati opoziv samo zato što riječ dođi znači da moraju napustiti park ili da je igranju došao kraj.

Konstantno ponavljanje komande dođi zajedno sa nekom radnjom koja se psu ne sviđa će dovesti do njegove negativne reakcije na tu riječ.

5. Previše ponavljate riječ dođi

,,Maks, dođi.” je potpuno drugačija komanda od ,,Maks, dođi, dođi, dođi, hajde ovamo, dođi.” Mnogi psi odgađaju reagovanje na poziv, zato što znaju da ne moraju da poslušaju komandu dok je ne ponovite hiljadu puta.

Umjesto što razgovarate sa svojim psom kada želite da dođe kod vas, pokušajte sa komandom od jedne riječi.  Dakle dovoljno je da kažete samo dođi ili ovamo i da nastavite da dozivate psa tapšanjem, zviždukom, zvukom poljupca kako biste ga još više podstakli da vas posluša.

Komentariši