Kako naučiti psa da vrši nuždu napolju?

Dresiranje psa da vrši nuždu na jednom mjestu može biti stresan zadatak za novopečene vlasnike. Iako to nijeste nikad ranije radili, nema razloga za brigu. Psi zapravo vrlo brzo uče, a ako pratite naše savjete, bez većih problema će i vaše štene savladati ovaj zadatak.
1. Uhvatite psa na djelu

Ako se vratite kući i zateknete nered, vikanje i ljutnja vam neće donijeti neku korist. Pas će samo ustanoviti da ste jako ljuti i nervozni u tom momentu, ali ne može povezati vašu ljutnju sa radnjom koju su već davno obavio.

Najbolje je da ga uhvatite na djelu i u tom momentu ga izvedete vani. Na taj način će pas shvatiti da je ono što vas uznemirava zapravo vršenje nužde u kući.

2. Nagrađivanje je sastavni dio procesa učenja

Koliko kazne i vikanje nemaju pozitivnog efekta na učenje, toliko ga nagrađivanje i poslastice pospješuju. Kad vaš cuko izađe napolje i obavi šta ima, nagradite ga poslasticom i pohvalite. Pas će znati da je uradio dobar posao, te će mnogo brže naučiti šta treba ubuduće da radi.

3. Psi ne osjećaju krivicu za ono što urade

Da psi osjećaju krivicu za nestašluk koji urade je zapravo mit. Naravno da se sklupčaju, izbjegavaju kontakt očima, ali to je posljedica straha od onoga što slijedi, jer se plaše reakcije ljudi.

Zato nemojte da grdite svog psa jer će ga to samo učiniti nesrećnim, a ništa neće naučiti.

4. Voda prije spavanja nije dobra ideja

Psi su kao djeca, te višak tečnosti u njihovom organizmu može značiti i poneko slučajno vršenje nužde tokom noći. Ako pas ne može da izdrži tokom noći, najbolje bi bilo da uveče sklonite činiju sa vodom.  Rizik od slučajnih nezgoda možete smanjiti i izvođenjem psa napolje prije spavanja.

5. Šta u organizam uđe, mora i da izađe

Iako vam je jasan i logičan ovaj koncept, vrlo je važno ispratiti kad pas jede i pije. Od toga zavisi i kada će vršiti nuždu. Što budete iskusniji, to ćete moći preciznije da odredite kad će tačno vaš pas vršiti nuždu.

Imajte na umu da se ova rutina može poremetiti u zavisnosti od toga da li je pas jeo ljudsku hranu ili ste mu uveli novu pseću hranu.

6. Vremenske prilike ne smiju biti izgovor

Kad se psu ide napolje – ide mu se i tu ništa ne možete promijeniti, već morate da ispoštujete njegovu potrebu da obavi nuždu. To znači da tokom procesa učenja ne smijete odlagati izvođenje psa napolje, čak iako pada kiša ili duva jak vjetar.

7. Ključ je u dosljednosti

Obuka je proces koji zahtijeva dosljednost. Vaše štene treba da nauči da zna u koje vrijeme treba da očekuje da ćete ga izvesti vani da obavi nuždu. Psi najbolje uče onda kada dresiranje određene radnje postane rutina, a vaš zadatak je da održavate ustaljeni raspored i da ga nijednom ne preskačete.

8. Psi vam daju signale

Vlasnici znaju kada pas ima potrebu da obavi nuždu, upravo zbog znakova koje im on daje. Ovi znakovi mogu biti individualni od psa do psa. Najčešći su sljedeći: pas ide direktno do ulaznih vrata, uznemireno šetkanje i lutanje po prostoriji, a neki psi će skakutati i na taj način vas direktno moliti daih izvedete.

9. Nezgode se dešavaju

Čak i najbolje istreniranim psima se ponekad može desiti neočekivana nezgoda. Štene se može preplašiti, razboljeti, biti pod nekim stresom ili uznemireno, što mogu biti okidači za nekontrolisano vršenje nužde. Najgore što možete da uradite je da ga izgrdite i još više uplašite.

Sa druge strane, ispratite ponašanje vašeg šteneta. Ukoliko se ovakve nezgode dešavaju prečesto, vrijeme je da posjetite veterinara. Ponekad je uzrok mnogo ozbiljniji: dijabetes, infekcija urinarnog trakta, anksioznost psa usljed razdvojenosti od vlasnika…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *