Istraživanje pokazalo: Geni nas tjeraju da volimo pse

Da li više tip koji voli mačke ili ipak preferirate pse? Da li ste razmišljali zbog čega više volite pse? Izgleda da geni imaju veze sa time da li ćemo psima pokazati više naklonosti.

U nedavnoj studiji koja je proučavala ljudsku tendenciju ka vlasništvu nad psima, naučnici su istražili informacije o 35 000 pari blizanaca. Cilj njihovog ispitivanja je bilo proučavanje mogućnosti postojanja genetske komponente za sklonost ka psima.

Rezultati su pokazali da geni imaju značajan uticaj na to da li će osoba za svog ljubimca izabrati psa ili mačku. Za sada naučnici još uvijek moraju da sprovedu dalje istraživanje kako bi objasnili koji gen tačno utiče na ovu sklonost, mada je on vjerovatno kultivisan u godinama pripitomljavanja pasa.

Druga studija, o kojoj smo već pisali, pokazuje da ljudi osjećaju više empatije prema psima, nego prema drugim ljudima. Čini se kako vlasnici ljubimaca posmatraju pse na istom nivou kao bebe u smislu njihove bespomoćnosti.

Psi uzvraćaju naklonost koju imamo prema njima, premda oni to čine na drugačiji način. Oni su skloni tome da često traže pažnju i ljubav ljudi. Ovakvo ponašanje ih razlikuje od mnogih drugih životinja, po tome što samo žele da dobiju naklonost od njima bliskih ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *