Pet najboljih pasa čuvara

Psi čuvari imaju urođeni nagon za odbranu. Iako je sjajno imati odanog, posvećenog i zaštitnički nastrojenog psa, treba znati da to predstavlja i veću odgovornost vlasnika prema takvom psu. Psima sa geneteskom predispozicijom dobrog čuvara je potreban vlasnik sa iskustvom i znanjem. Cuko vam predstavlja listu od pet najboljih pasa čuvara.
1. Belgijski ovčar (Malinoa)

Malinoa se smatra elitom među radnim rasama pasa, pa nije čudo što su izabrani da pomažu američkoj mornarici. Poznati su po visokoj inteligenciji i izvanrednoj atletskoj građi. Njihovi preci su uzgajani sa temperamentom i snagom da čuvaju stada. Danas, zaštitnička predispozicija belgijskog ovčara predstavlja sposobnost da štiti svoju porodicu i kuću.  Međutim, porodica koja želi zajednički život sa ovom rasom, mora da je potraži kod profesionalnih odgajivača koji kod ovih pasa njeguju hrabrost, pouzdanost i stabilnost.

2. Doberman

Dobermani su psi koji su uzgajani u dvije svrhe: da štite i budu dobro društvo. Kako su prepoznali njihove radne sposobnosti i lojalnost, Evropljani su dobermane uključivali u vojne i policijske jedinice. Danas su dobermani izvrsni psi čuvari, koji uvijek alarmiraju porodicu ukoliko se dešava nešto novo i spreman je da uvijek štiti porodicu. Iako su pred neprijateljem neustrašivi, vrlo su odani i prijateljski nastrojeni prema svojoj porodici.

3. Kane korso

Ova rasa vodi porijeklo od vojnih pasa, da bi se razvila u rasu koja ima više uloga: čuvar, lovački pas i odličan italijanski farmerski pas. I danas ozbiljno shvataju svoju ulogu u porodici, koju štite bez obzira na to kakva je situacija. Kane korso je samouvjeren pas, koji neće preagresivno reagovati na strance. Iako vam ove osobine zvuče kao da se radi o savršenom psu, morate znati da i vi kao vlasnik treba dosta toga da uradite na polju njegove socijalizacije i treniranja kako bi vaš kane korso zaista ispunio sav svoj potencijal.

4. Napuljski mastif

Ogroman i veličanstveno moćan, ovaj pas je prepoznatljiv po svojim borama i velikoj glavi. Impozantni i veličina i stav učinili su ovog psa popularnim među onima koji su željeli da zaštite svoju imovinu od razbojnika. Napuljski mastif vodi porijeklo od antičkog molosa, psa koji nije krio hrabrost pred zvjerima većim od njega, kao što su lavovi i tigrovi. Pored njega, u porodičnom stablu napuljskog mastifa možete naći i rimske ratne pse. Jedan od nadimaka ovog psa je bio i  veliki pas malog čovjeka. I danas ozbiljno obavlja dužnosti psa čuvara. Vrlo je odmjeren, odan i oprezan, a ipak tih pas dok je na dužnosti.

5. Njemački ovčar

Snažni, inteligentni i motivisani za težak rad, ovi psi su bili idealni za čuvanje, zaštitu i prenošenje poruka tokom ratova. Danas su njemački ovčari sastavni dio policije, savršeni su kao spasilački psi, a odlični su kao i potpora i pomoć osobama sa oštećenim vidom. Ipak, najozbiljnije shvataju ulogu čuvara svoje porodice. Njemačkim ovčarima, psima rođenim sa osjećajem odgovornosti i izvanrednom inteligencijom, će trebati opsežna obuka kako bi naučili da pravilno upotrijebe svoje nagone i mogućnosti. Uz pravilan trening, on će vas učiniti ponosnim što je vaš prijatelj i član porodice.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.