Da li je hrkanje normalno kod mačaka?

Ova tema postavlja brojna pitanja: da li mačke hrču, i ako hrču zašto se to dešava. Pored toga, Cuko vam otkriva da li treba da vas brine ako čujete vašu mačku da hrče.

Hrkanje nastaje kada hodnici u gornjim disajnim putevima (nos, ždrijelo i grlo) zvučno vibriraju prilikom disanja. Vibriranje i njegov rezultat – hrkanje se najčešće dešavaju ako su tkiva gornjih disajnih puteva uvijek opušteni prilikom spavanja.

Persijske i druge brahicefalične mačke su podložne hrkanju. Kako su uzgajane tako da imaju kraći nos, tkiva u gornjim disajnim putevima su postala neprirodno vijugava. Kada kroz tako savijena tkiva vazduh prolazi, onda su vibracije i hrkanje česta pojava. U ekstremnim slučajevima, hrkanje se može čuti i kod mačke koja je budna. Iako je takvo stanje normalno kod buldoga, kod mačaka koje hrču dok su budne to predstavlja poteškoće prilikom disanja.

Najčešći zdravstveni problem koji rezultira hrkanjem je pretjerana gojaznost kod mačaka. Višak kilograma dovodi do akumuliranja masnih naslaga u tkivima koja okružuju gornje disajne puteve, što može izazvati hrkanje. Osim ovoga, mačke kojie imaju neku respiratornu infekciju takođe mogu hrkati. Takvo zvučno disanje nastaje usljed zakrčenja sinusa ili nakupljanja sluzi u disajnim putevima. Tu se najčešće radi o virusnim i bakterijskim infekcijama, koje se mogu liječiti. Međutim, nekad se može desiti da je u pitanju gljivična infekcija koja je mnogo ozbiljnija.

Strano tijelo (na primjer trava) zaglavljeno u ždrijelu ili nosu takođe može izazvati i hrkanje pored kašlja, uznemirenosti i infekcije sinusa. Ipak, najopasniji uzrok hrkanja kod mačaka mogu biti mase ili tumori u sinusima i gornjim disajnim putevima: limfom, fibrosarkom i adenokarcinom. Međutim, može se raditi i o benignim polipima.

Kako da znate da li je hrkanje kod mačke problematično?

Postoje neke jednostavne smjernice koje ukazuju na to da li mačka koja hrče ima neki zdravstveni problem. Lagano hrkanje, koje se dešava dok mačka spava, najčešće ne predstavlja problem. Hrkanje koje postupno postaje glasnije ili je  povezano sa drugim simptomima kao što su kijanje, kašalj ili promjena apetita je vrlo vjerovatno znak bolesti.

Hrkanje koje se dešava u kombinaciji sa poremećajem disanja je hitan medicinski slučaj. Ukoliko ste u nedoumici, najbolja opcija je da vašu mačku pregleda veterinar. Ukoliko se ustanovi da se radi o respiratornoj infekciji, upotrebom antibiotika se može riješiti problem. Anestetička procjena zadnjeg dijela grla može otkriti ako se tu zaglavila oštrica trave, te može biti uklonjena.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.