Pet načina kojim nesvjesno štetite zdravlju ljubimaca

Svom ljubimcu nikada ne biste namjerno uradili nešto što bi ga povrijedilo. Ipak, šta ako svom ljubimcu štetite, a da toga nijeste svjesni? Cuko.me donosi vam pet najčeščih ljudskih navika i djela kojim negativno utičete na zdravlje svog krznenog drugara.
Pušenje

Cuko.me je već pisao o štetnim posljedicama pušenja, pa nećemo previše širit priču. Preporučujemo da pročitate tekst u kom smo govorili kako to pušenje šteti ljubimcima. Članak možete pronaći klikom na LINK.

Slatkiši i ksilitol

I o ksilitolu i slatkišima smo već pisali u raznim temama i tekstovima, no nije na odmet napomenuti da proizvodi poput čokolade, lješnika, grožđa i ksilitola, koji se nalazi u žvakaćim gumama, ne čine ništa dobro vašem ljubimcu.

Unos ksilitola u organizam može da izazove oštećenje jetre, te potencijalno smrtonosan pad nivoa šećera u krvi kod pasa.

Ljudski ljekovi

Iako vam prijatelji mogu savjetovati da ljubimca liječite proizvodima iz vaše lične apoteke, to nije dobra ideja. Nikako ne bi trebalo da dajete ljubimcima ljekove koje koriste ljudi, izuzev u onim situacijama u kojim ih predloži stručno lice, odnosno veterinar. Stručnjaci ističu da davanjem ljudskih ljekova na svoju ruku možete napraviti više štete nego koristi.

Dozvoljavate im da ližu losione ili kreme

Gotovo svi psi će doći da nam poližu ruku kada nanesemo losion na tijelo. Tina Vizmer, veterinarka koja se pored ostalog specijalizovala i za toksikološke uticaje na ljubimce, ističe da tako može doći do trovanja ljubimaca.

Zbog toga se savjetuje da ne dozvoljavate psu da liže vašu kožu nakon što ste nanijeli losion ili kremu.

Koristite sredstva za čišćenje toksična za ljubimce

Kada govorimo o čestim kućnim sredstvima, pobrinite se da sredstva koja koristite za čišćenje nijesu opasna po ljubimce. Tako soda bikarbona može da uznemiri stomak ljubimca. Zbog toga se preporučuje da konsultujete veterinara, prije nego što izazovete probleme.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.