Cuko savjetuje: Koga odabrati: psa ili mačku?

Mačke i psi najpopularniji su kućni ljubimci. Ljudi se često nalaze u nedoumici kog ljubimca dovesti u svoj dom, a Cuko.me vam donosi nekoliko savjeta uz koje ćete izabrati onog ljubimca koji vam najviše odgovara.
Vaša ličnost

Ako želite da vas poslije posla uzbuđeno dočeka ljubimac od par do nekoliko desetina kilograma, a onda da izađete u šetnju 30 do 60 minuta, za vas je pravi izbor pas. Ako volite pak mirniji doček, izaberite mačku.

Psi zahtjevaju mnogo više vremena i pažnje od mačaka. Mačke su nezavisnije od pasa, i prilagodljivije su za ljude koji ne vole konstantnu ljubav od ljubimca.  Uzmite u obzir da govorimo generalno, te da svaka rasa ima neku svoju karakteristiku.

Ono što je pak važno je da mislite o sebi i svojim obavezama i navikama, te da nakon toga izaberete životinju, a onda i rasu koja ide uz vaš način života.

Transport

Mačke u su globalu mnogo lakše od pasa, te ih je lakše ubaciti u auto. Neke pseće igračke tako teže više od same mačke, pa su mačke praktičnije što se aspekta transfera tiče.

Ako birate štene, pogledajte kako će ono izgledati kada odraste, te da li je moguće transportovati ga vašim vozilom.

Napravite ili kupite kutiju za transport ljubimca, koja će moći da stane u vaše vozilo, kako bi vožnja bila sigurnija, odnosno kako pas ne bi smetao dok upravljate automobilom.  Takođe, naglo zaustavljanje može da dovede do povreda ljubimca, pa je prostor u kom će se ljubimac nalaziti vrlo bitan.

Finansije

Ne postoji besplatna mačka ili pas. Psi su skuplja vrsta iz nekoliko razloga. Dnevna aktivnost je jedna od njih. Pas zahtjeva šetnje i izvođenje napolju kako bi vršio nuždu, dok mačke to mogu da završe na kutiji sa pijeskom.

Psi takođe zahtjevaju dresuru i redovno kupanje. Mačke sa druge strane to rade same. Trošak je i kutija za transport, o kojoj smo gore govorili.

Što se tiče troškova veterinara, oni variraju u zavisnosti od države do države. Psi su pak nešto skuplji za održavanje, iako i mačke i psi zahtjevaju vakcinacije.

Koliko često putujete?

Ako uživate u spontanim putovanjima, onda je mačka bolji ljubimac za vas. Ako putujete često radi posla ili radite do kasno, mačka je takođe bolji izbor, s obzirom da psi zahtjevaju dnevnu fizičku aktivnost.

Vrijeme

Vrijeme je najvažniji faktor u odlučivanju da li izaberete psa ili mačku. Gore pomenuti faktor šetnje psa 30 do 60 minuta se mora uzeti u obzir, kao i hranjenje.

Psi su zahtjevniji i teže im je da sami sebe zabavljaju. Kada im je dosadno, počinju da prave probleme i nered po kući ili dvorištu. Posebno pažnju traže štenci, kojim morate posvetiti svoj gotovo cijeli dan.

Pas i mačka mogu da u dom unesu mnogo ljubavi, pa izbor nije lak. Ipak, budite iskreni, analizirajte ove aspekte svog života, jer ćete tako više uživati u životu sa vašim novim drugarom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.