Cuko savjetuje: Kako odgajati buldoga?

Štenci buldoga su jedni od najsimpatičnijih rasa koje postoje. Ipak, njihova posebna konstitucija je i problem zbog brojnih zdravstvenih poteškoća. Buldozi tako zahtjevaju dosta pažnje, četkanja, ali i konstantan trening. Cuko.me donosi vam savjete kako da održite svog buldoga zdravim.
Vježbanje sa štenetom

Buldozi nijesu rasa koju možete povesti na trčanje ili vožnju bicikla. Uprkos tome, zahtjevaju redovnu fizičku aktivnost, ali se brzo umaraju jer nijesu stvoreni za duge trening sesije.

Kada vježbate sa štenetom buldoga, uzmite u obzir vremenske prilike. Zbog otežanog disanja, teško kontrolišu temperaturu tijela. To se odnosi i na vrućinu i na hladnoću. Pazite da se ne umori previše, te ga nikako ne ostavljajte napolju predugo.

Tokom šetnji, trudite se da ga šetate bez ogrlice. Ogrlice mogu biti opasne po njihovo zdravlje zbog disajnih problema. Buldozi mogu biti tvrdoglavi, no ne koristite ogrlice i fizičku snagu da ga povučete ako ne sluša. Umjesto toga, naučite ga da šeta uz vas, dajući mu kolačić i nagrađujući ga kada vas prati.

Ishrana štenaca

Zavisno od oblika buldogove vilice, može se desiti da ima problema sa kupljenjem hrane iz činije ili sa poda. Pokušajte da pronađete veću ravnu činiju oko koje pas može lako da manevriše.

Nemojte ga šetati ubrzo poslije obroka, i pazite šta jede vaš pas. Zbog položaja vilice i njene snage, pazite da ne odgrize kost ili lopticu, koja bi vrlo lako mogla da se zaglavi u njegovom stomaku.

Četkanje štenaca

Buldozi imaju kratku dlaku, no opet zahtjevaju četkanje. Njihova glava bi trebalo da se čisti svakodnevno ili svakog drugog dana, kako bi spriječili znoj i bakterije. Koristitke krpu sa blagim sapunom ili šamponom, a mnogi vlasnici buldoga preporučuju i vlažne maramice za bebe.

Ako koža vašeg psa djeluje iritirano, dodajte malo vazelina oko bora i nosa. Ako se pojavi mnogo bijele materije, onda je moguće da je riječ o iritaciji kože.

Dresura buldoga

Buldozi, kao što smo i rekli, mogu biti vrlo tvrdoglavi. Zbog toga je bitno da štene naučite osnovnim komandama i pravilima u kući. Buldozi takođe mogu biti agresivni, pa počnite sa socijalizacijom sa starijim i prijateljski nastrojenim psima što prije. Više iskustva sa drugim psima je bolje. Rani trening i dresura učiniće da vaš cuko ima srećniji, zdraviji i na kraju duži život.

Komentariši