Moždani udar kod pasa: Kako nastaje, koliko je čest, kako ga prepoznati i liječiti i da li se pas može oporaviti?

Poput svojih vlasnika, psi su podložni raznim zdravstvenim problemima, a moždani udar je jedan od njih. Iako nije čest kao kod ljudi, jednako je ozbiljan.

Prisustvovati moždanom udaru svog ljubimca ili ljubimice je zastrašujuće iskustvo, ali je važno da znate šta da radite ako se desi.

Kako nastaje moždani udar?

Moždani udar nastaje kao posljedica poremećaja protoka krvi u mozak, lišavajući moždane ćelije snadjevanja kiseonikom. Obično se dešava iznenada i bez upozorenja.

Procjena štete na psa zavisi od dijela mozga koji je pogođen.

Doktor Džon MekKju, neurolog iz “Animal Medical Centra” u Njujorku, kaže kako kada pas ima veliki moždani udar na neki dio mozga, velika je šansa da neće povratiti krucijalne djelove koji su oštećeni. To dovodi do slabijeg kvaliteta života ili fatalnih posljedica.

Dobra vijest je da moždani udar ne mora uvijek promijeniti život ljubimcu. Rani tretman je ključan.

Znaci moždanog udara

Znaci moždanog udara mogu biti suptilni i teški za primjetiti. Ne postoji upozorenje koje bi reklo da će doći do moždanog, pa će pas od “normalnog ponašanja brzo preći u vrlo uznemirujuće”, kaže doktorka Dženifer Koates.

Ako se ne reaguje pravilno, problem može da se pogorša za kratko vrijeme. Što se više odlaže tretman, šansa permanentnih oštećenja je veća.

Česti znaci da pas možda ima moždani udar uključuju:

  • Gubitak balansa
  • Nekontrolisani pokreti glavom
  • Gubitak osjećaja za prostor, pas se okreće na pogrešnu stranu kada ga pozovete
  • Neprirodni pokreti očima ili izrazi lica
  • Gubitak kontrole uriniranja
  • Povraćanje
  • Kolaps i gubitak svijesti
  • Akutna slabost ili paraliza dijela udova

Pročitajte još:

Deset znakova da pas pati od bolesti srca

Šta uzrokuje moždani udar?

Doktor MekKju navodi da je moždani udar najčešći kod starijih pasa. Spinalni udar je čest kod velikih, aktivnijih rasa.

Podložniji moždanom udaru su psi koje češće pogađaju srčane bolesti, bolesti bubrega ili dijabetes. Nažalost, ne postoji način da se moždani udar spriječi, ali ako pazite svog ljubimca, ujedno ćete smanjiti i rizik.

Šta raditi ako pas ima moždani udar?

Ako sumnjate da vaš pas ima moždani udar, odmah pozovite veterinara. Ako vaš pas ima tamnocrvene sluznice na mjestima kao što su desni ili unutrašnji kapci – to može ukazivati na nedostatak kiseonika.

Brzo liječenje je neophodno za vraćanje pravilnog protoka krvi. Doktori takođe savjetuju da psa držite mirnim i spriječite bilo kakve povrede koje bi mogle nastati padanjem ili udaranjem glavom.
Pravilna dijagnoza moždanog udara je ključna kako bi se osiguralo da vaš pas dobije odgovarajući tretman. Vaš veterinar će obaviti potpuni fizički pregled i može preporučiti dodatna ispitivanja kao što su pregled krvi, analiza urina ili rendgensko snimanje kako bi se isključili drugi problemi.

Budući da su moždani udari često povezani sa bolestima srca, vaš veterinar može preporučiti puni kardiološki pregled, koji može uključivati testove kao što su elektrokardiogram, rendgenske snimke prsnog koša ili ultrazvuk srca.

Da li će se pas oporaviti od moždanog udara?

Sposobnost vašeg psa da se oporavi od moždanog udara zavisi od nekoliko stvari, uključujući vrstu moždanog udara, ozbiljnost, bilo kakve bolesti, te koliko brzo je vaš pas primio odgovarajući tretman. Neki psi će početi da pokazuju znakove poboljšanja u samo nekoliko nedjelja, dok će drugima možda trebati više vremena.

Nažalost, neki psi se nikada neće u potpunosti oporaviti od moždanog udara i u nekim slučajevima, moždani udar ili njegove komplikacije mogu biti fatalne. Ali, “uz odgovarajuću reakciju veterinara i posvećenog vlasnika”, kaže Koates, “mnogi psi mogu živjeti srećno dugo vremena nakon moždanog udara.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *