Njegovo visočanstvo – mops: Zanimljive istorijske činjenice o ovoj rasi koje morate znati!

mops

Mopsevi su jedna od najpopularnijih rasa za ljude koji žive u stanu. Mops ne zahtjeva mnogo fizičke aktivnosti, voli djecu i druge ljude, i uživa u leškarenju i maženju. Pored osnovnih karakteristika, Cuko.me vam predstavlja i neke podatke koje bi trebalo da znate ukoliko je dio vaše porodice i ovaj mališan.

Antička rasa

Podaci o mopsevima datiraju još od 400. godine prije nove ere. U Kini se nalaze zapisi o ovom psu, tada imena “lo-sze”, a budisti su ih držali kao ljubimce u tibetanskim manastirima.

Tretirani su kao kraljevstvo

Vladarima Kine mopsevi su bili ljubimci i imali su kraljevski tretman. Ponekad su čak imali svoje malene palate i čuvare.

Ime rase potiče od majmuna

Marmozeti, vrsta majmuna iz Centralne i Južne Amerike, su držani kao ljubimci tokom ranog 18. vijeka, a nazivali su ih i pugs (eng. za mopseve).

Zbog sličnog izgleda lica, ime je prebačeno na pse.

Mopsevi su zvanična rasa “House of Orange”

Holanđani su 1572. godine bili usred Osamdesetogodišnjeg rata sa Špancima. Princ Vilijam Tihi vodio je holandske snage u boj. Prema legendi, dok je princ spavao u svom šatori, španske ubice su vrebale. Srećom, Vilijamov mops Pompej je bio na mjestu, lajao glasno i skočio na vlasnikovo lice.

Princ se probudio i otkrio atentatore. Zbog ovoga, mops je smatran zvaničnim psom “House of Orange”. Iznad grobnice princa Vilijama stoji njegova slika, kao i Pomej kod njegovi nogu.

Kasnije, kada je princ Vilijam III došao u Englesku da vlada sa svojom suprugom, doveo je i svog mopsa, koji je nosio narandžaste trake na krunisanju 1689. godine.

Savršeni rep mopsa ima dvije kovrdže

Mopsevi su poznati po svojim uvrnutim repovima. Prema Američkom kinološkom klubu, “dupla kovrdža je perfekcija”.

Postojala je tajna organizacija pod imenom mops

Oko 1740. godine, rimokatolici su formirali tajno bratstvo nazvano “Red mopseva” (Order of the Pug). Papa je zabranio katolicima da se pridružuju masonima, pa je ova grupa napravljena kao zamjena.

Mops je izabran jer su lojalni i može im se vjerovati. Svaka grupa je imala dva “Velika mopseva”, koji su uvijek bili muško i žensko.

Pročitajte još:

Najslađa kompilacija ikada: Pogledajte 30 preslatkih momenata mopseva (VIDEO)

Grupa je imala i čudne rituale, pa je za ulazak bilo potrebno poljubiti zadnjicu “Velikog mopsa” (srećom, postojao je i od porcelana). Druge čudne stvari u grupi su bili nošenje pseće ogrlice, grebanje na vratima za ulazak i lajanje.

Mops koji je ujeo Napoleona Bonapartu

Supruga Napoleona Bonaparte je imala mopsa imena Fortune. Toliko ga je voljela da nije puštala da spava bilo gdje sem kod nje.

Priča se da je jedne noći Napoleon ušao u krevet svoje supruge prvi put, kada ga je njen cuko ugrizao za nogu!

Kraljevstvo i u Kraljevstvu

Dugo prije nego je Kraljica Elizabeta II dobila svog korgija, Kraljica Viktorija je bila obožavateljka pasa, i pogađate, voljela je mopseve.

Toliko je voljela pse da je zabranila kupiranje ušiju, omogućivši vlasnicima da uživaju u slobodnim i fascinantnim ušima svojih mopsića.

Kratak nos pravi probleme

Nos kod mopsa je uvučeniji u odnosu na druge pse. Iako simpatično, ovo stvara probleme sa disanjem ljubimaca.

Lice im otežava duboke i duge uzdahe, pa tako puštaju posebne zvuke kada trče, a često i hrču.

Napravljeni da budu drugari

Psi su sjajni psi jer se prilagođavaju ličnosti. Bilo da volite da ostanete kod kuće, uživate vani, ovaj mališa je spreman na sve. Kreirani da budu drugari, njihovo omiljeno okruženje je tamo gdje ste vi.

Komentariši