Akcija za svaku pohvalu: Alpinisti sa Cetinja spasili lovačkog cuka!

Članovi sportskog alpinističkog kluba Slobodni penjači Cetinje realizovali su hrabru i nesebičnu akciju u kojoj su od sigurne smrti spasili lovačkog psa Arona, koji je upao u jamu.

Informaciju su objavili na svojoj Facebook stranici, a Cuko.me vam prenosi detalje ove, za svaku pohvalu, akcije:

,,Odazvali smo se na poziv naših drugara lovaca Đoka, Baća, Raša i drugih, da priteknemo u pomoć i pokušamo da izvučemo psa iz jame, za kojeg se ne zna da li je živ. Rečeno nam da je jama veoma uska i ne zna se njena dubina.
Pas je upao prije dva dana i već su dolazili iz speleološke i spasilačke službe, koje su konstatovale da je jama veoma uska i da je neizvodljivo spašavanje. Jama se nalazi na sjeveroistočnim obroncima Njeguša, đe je mnoštvo jama sa velikim dubinama.

U 12h stižemo na lice mjesta, izgled samog ulaza u jamu ne daje puno nade da se može provući i spustiti. Predlažem da pomoću alpinističkog čekića makar malo za koji centimetar proširimo ulaz, poslije čega Dejan pokušava da prođe.

I dalje je veoma usko i klaustrofobično i velika vjerovatnoća zaglavljivanja. Jer prvih 3m ulaz je širine 25x40cm, jedva da kaciga moze proći. Čujem komentare drugara kako kažu da ne rizikujemo previše. Jedini zvučni signal iz jame je bipkanje bipera sa ogrlice Arona. Kad se ne bi povremeno čuo signal, tad bi vjerovali da je pas živ.

Dejan ponovo kreće, spuštam ga na jedno uže postepeno, dok jedan kraj drugog užeta vuče za sobom. Dok se spusta izvještava što zatiče, vidi dno i psa u jednom uglu, koji je zatrpan zemljom do glave i ne pomijera se. Na tu konstataciju svi napolju osjećamo razočaranje da je pas uginuo. Bez obzira da li je mrtav predlažem da ga stavi u torbu i iznese van.

Na Dejanov znak da kreće da se penje uz uže , drugim užetom ga dodatno osiguravam u slućaju da dođe do ostečenja glavnog užeta. Ali kako je bila veoma slaba konekcija medju nama, na nekih 15m od izlaza čujem Dejana kako tepa Aronu dok se penje uz uže sa njim u torbi.

Pitam Dejana iznenađeno “Je li živ pas?” Odgovara da je živ i nepovrijeđen, te od očaja situacija prelazi u euforiju radosti i slavlja nas napolju. Pojavljuje se svjetiljka lampe kroz uzan otvor, Dejan dodaje torbu sa psom da prvo Arona izvučemo.

Samo sto smo ga izvukli iz torbe počeo je da se šeta i kreće, kao da ništa nije bilo. Izlazi i Dejan. Osjećaj sreće i radosti je kod svih. Pogotovo kad se pomisli, da nije cijela ekipa bila toliko uporna Aron bi mogao da ostane zarobljen danima i okonča u teškim mukama.”

Foto: Facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.