Cuko savjetuje: Koraci i pripreme za dolazak šteneta u vaš dom

Koji cuko je idealan za moj životni stil? Ko treba da pazi štene i šta sve treba uraditi prije nego li dovedete psa u svoj dom? Cuko.me spremio je za vas savjete kako bi se najbolje pripremili za novog ukućanina.
Ko je odgovoran za štene?

Prva i najvažnija stvar – ko će brinuti o vašem štenetu i kako? Ovo je krucijalna stvar, posebno uzevši u obzir brzi način života koji vodimo.

„Da li radite od kuće ili će neko biti kod kuće da brine o štenetu i njegovim potrebama? Da li ćete koristiti usluge šetača pasa ili ćete pauze na poslu koristiti da dođete kući i obiđete ljubimca? Na ova pitanja morate imati odgovor“, ističe Dajen Vilkerson, direktorka azila za pse iz Čikaga.

Koje štene je najbolje za moj način života?

Prije stvaranja liste obaveza, važno je otkriti koje štene odgovara vama i vašem načinu života. Ako živite u stanu, onda je logično najbolja ideja manji ili manje aktivni pas. Osobe pak koje vole trčanje zahtjevaju veće ili aktivnije pse, kako bi im pravili društvo tokom aktivnosti.

Psi sa većom dlakom zahtjevaju češće četkanje, dok neki izazivaju reakcije na alergije, pa i ovu činjenicu treba uzeti u obzir.

„Istražite rase pasa kako bi shvatili njihove karakteristike, nivo energije i potrebe, i uskladite ih sa svojim. Nije moguće garantovati da će pas koji ima karakteristike koje vama odgovaraju reagovati uvijek onako kako vi želite, posebno kada je štene u pitanju. Zato, udomljavanje starijeg psa može biti pravi izbor“, kaže Vilkerson.

Kako odabrati?

Kada birate između nekoliko štenaca, razmislite o gore pomenutim potrebama. Pratite svoje osjećaje, ali i ne ustručavajte se da pitate stručnjake ili odgajivače, kako bi napravili pravi izbor.

Takođe, u azilu su osobe koje svakodnevno provode vrijeme sa psima, pa će vam i oni pomoći da izaberete pravog psa za vas, jer će to značiti srećniji život i za vas, i za četvoronogog drugara.

Ne dozvolite da izgled utiče na vaš izbor. “U ljudskoj je prirodi da bira nešto što mu je privlačnije za oko. Ipak, kod pasa karakter i priroda moraju da budu broj jedan”, ističe Tereza Marfi, vlasnica odgajivačnice iz Kalifornije.

Lista za izbor novog šteneta

Kada kreirate listu i uđete u proces razmišljanja koje bi to štene bilo idealno za vas, preporučujemo da postavite sebi sljedeća pitanja, te da izaberete po jedan odgovor na pitanja, a zatim tim odgovorima potražite za sebe idealnog ljubimca.

Nivo energije:
Visok
Srednji
Nizak

Veličina:
Veliki
Srednji
Mali

Potrebe četkanja:
Nije potrebno četkanje
Ponekad
Što više

Lajanje:                                
Tiho
Povremeno
Uvijek na oprezu

Druženje sa djecom
Voli djecu
Ne obazire se previše
Nije bitno (nemate djecu)

Nered:
Nikada
Ponekad
Ne smeta mi nered

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.