Nedostatak socijalizacije kod psa može biti vrlo opasan

Socijalizacija je jedan od najbitnijih aspekata dresure šteneta. Naučiti psa da prihvati nove stvari, životinje i ljude, umjesto da ih smatra opasnostima, pozitivno je ne samo za ljubimce, već i za njihove vlasnike.

Stručnjaci ističu da je period od osme do četrnaeste nedjelje krucijalan u stvaranju pozitivnog iskustva kod šteneta prema ljudima, stvarima i mjestima. Kreiranje pozitivne slike donosi više samopouzdanja, kao i donošenje boljih odluka kod novih iskustava i situacija.

Ukoliko imate štene, ili planirate da ga uvedete u svoj dom, onda bi trebalo da pravilno socijalizujete psa, jer u suprotnom možete se suočiti sa nekom od situacija koje vam donosimo u nastavku teksta.

Prije svega, pas koji nije izložen pozitivnim iskustvima i situacijama plašiće se bilo čega što mu nije poznato. Tako na primjer obična kesa koja se nalazi na ogradi može da izazove strah i povlačenje kod cuka. Njihov strah u situacijama kada imaju kontakt sa nečim novim manifestuje se nevoljnim prihvatanjem i interakcijom sa novom situacijom u okruženju.

Strah se često maskira agresijom, pa se često može činiti kako je pas u agresivnom „načinu rada“. Psi koji nijesu socijalizovani često ne mogu da reaguju na pravi način kod stresnih situacija, pa se povlače i reaguju defanzivno, bez obzira govorimo li o novoj osobi, predmetu ili drugom psu. Pas koji nije navikao na društvo ima strah i od drugih stvari i situacija, pa tako i sam proces četkanja psa stvara nelagodu kod psa, kao i druge aktivnosti poput kidanja noktiju, čišćenja zubi i slično.

Strah od grmljavine i petardi nije uslovljen nedostatkom socijalizacije, no nelagoda koju stvaraju zvukovi u okruženju na koje pas negativno reaguje svakako su dio problema koje uzrokuju vlasnici.

Društveno nerazvijenom psu svijet je prilično mali, jer ga sve van njegovog okruženja u kom živi plaši. Ulazak u automobil, šetnja prirodom i slične aktivnosti u kojim se zahtjeva da se pas kreće nepoznatim putevima i stazama biće stresniji ukoliko nijeste adekvatno socijalizovali vašeg psa.

Jedan od najbitnijih koraka u socijalizaciji psa je prilagođavanje i upoznavanje šteneta raznim tipovima ljudi, uključujući djecu, ljude sa kapama, bradama, starijim osobama. Ako štene ne upozna ljude u svom okruženju, onda će biti rezervisan prema strancima, što dovodi do povlačenja i lajanja.

Kako je prema ljudima, tako i prema drugim psima. Nedostatak drugara za cuka u mlađem dobu znači i probleme kod upoznavanja pasa u odrasloj dobi.

Rana socijalizacija pasa sa drugim životinjama poboljšaće njihove komunikacijske sposobnosti, pa će tako cuko govor tijela drugog psa shvatiti prijateljski, umjesto da na obično njuškanje reaguje agresivno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.