Psi i prehlada: Evo kako da prepoznate prehladu i izliječite svog cuka

Zima je period godine kada je čovjek najpodložniji prehladama. To se još više odnosi na pse, koji su izloženiji bakterijama i raznim mikroorganzmima od ljudi, pogotovo ljubimci koji više vremena provode na otvorenom.

Hladno vrijeme, vlaga, blato, stalne promjene temperature… Sve to stavlja imuni sistem životinje na test. Kašalj, kijanje, curenje iz nosa, neprirodan umor, lagano povišena temperatura. Sve su to znaci prehade kod ljubimca, prenosi index.hr.

Kašalj kod psa može biti izazvan raznim uzrocima. Od obične prehlade, preko virusnih infekcija, pa čak i do bolesti srca. Zbog toga treba biti oprezan, i posavjetovati se sa veterinarom kako bi vaš cuko dobio pravu terapiju. Veterinar će vrlo brzo utvrditi radi li se samo o prehladi, ili je riječ o nečemu ozbiljnijem.

Ukoliko se radi o prehladi, načini da pomognete svom psu su slični kao onim kod ljudi. Psu treba pojačati imunitet, a ako živi van kuće, treba mu naći toplo mjesto unutar kuće. Propolis je takođe terapija koja može pomoći psu kod prehlade, iako treba koristiti i terapiju koju propiše veterinar.

Stručnjaci savjetuju da prehladu treba liječiti i povećanim unosom tečnosti, poput tople supe ili jogurta. Naravno, nikako jogurt ne smije biti hladan, već ga neko vrijeme treba ostaviti na sobnoj temperaturi.

Ono što je pak najvažanije je da pratite ponašanje svog cuka, te da ukoliko primjetite promjene na svom psu posjetite veterinara, te da mu pružite pažnju jer i psi, kao i ljudi, tokom prehlade zahtjevaju posebnu pažnju.

Komentariši