Kako da znam da li je prehladno da izvedem psa vani?

Hladno vrijeme stvara dosta problema vlasnicima ljubimaca. Razne hemikalije koje se posipaju tokom zime mogu da ozbiljno povrijede ljubimce, o čemu je Cuko već pisao.

Jedno od “zimskih” pitanja je i koja je to temperatura do koje smijemo da izvodimo ljubimce u šetnju?

Nažalost, ne postoji neki precizan odgovor, pa ni rečenica koju često čujemo – “ako je hladno tebi, hladno je i tvom ljubimcu”. Koliko god bilo hladno, psima treba fizička aktivnost.

Zbog toga, veterinari savjetuju da prije šetnje ljubimca uzmete u obzir:

  • Vjetar – subjektivna temperatura je niža uz vjetar, pa se savjetuje da uz trenutnu temperaturu u vašem okruženju uračunate i vjetar.
  • Ako pada snijeg, ili je snijeg mokar zbog kombinacije sa vodom ili topljenjem, psu nikako neće biti udobno. Temperatura tijela se smanjuje mnogo brže kada je prisutna vlaga i voda. Ako baš morate da izvedete ljubimca u ovim situacijama, neka to bude veoma kratko.
  • Mnogi zdravi psi srednje i veće veličine mogu da šetaju 30 minuta na teperaturama iznad -6 stepeni celzijusa. Manji psi bi trebalo da šetaju 15 do 20 minuta ako su teperature od -6 do 0.
  • Ako je temperatura ispod -15, nikako, bez obzira na rasu, ne bi trebalo da izvodite psa.

Pročitajte i ovo:

Cuko upozorava: Zimske opasnosti po pse na koje morate obratiti pažnju!

Kod procjene da li je psu prehladno za šetnju važni su mnogi faktori, a tu se ističu starost psa, rasa i zdravlje. Štenci i stariji psi su osjetljiviji na hladnoću, jer im tijelo ne reguliše temperaturu idealno. Zbog toga se preporučuje da na temperaturama ispod 0 ove pse izvodite vrlo kratko.

Takođe, vaš cuko će vam dati signale, pa pratite ponašanje svog ljubimca.

Možda vas zanima i ovo:

Pet opasnih mitova o psima i hladnoći