Cuko upozorava: Zimske opasnosti po pse na koje morate obratiti pažnju!

Niske temperature uz snijeg i led donose i opasnosti po naše ljubimce, posebno pse. Cuko.me predstavlja pet opasnosti koje vrebaju naše krznene drugare tokom zimskog perioda.
Temperatura ispod nule

Temperatura ispod nule i psi nijesu dobitna kombinacija. Ukoliko mjerač pokazuje ispod šest stepeni Celzijusa, sve rase su podložne hipotermiji i smrzavanju. Manji, mlađi i stariji psi mogu da se nađu u problemu i kada temperatura padne ispod nule.

Ukoliko se vaš pas trese ili pokazuje znake da mu je hladno, odmah ga povedite negdje gdje je toplo. Ne ostavljate vašeg ljubimca vani tokom niskih temperatura.

Promrzline

Promrzline nastaju kada je ljubimac duže vrijeme vani na niskoj temperaturi. One se najčešće pojavljuju na šapama, ušima ili repu.

Promrzline uzrokuju bol, otok i probleme sa kožom. Ukoliko sumnjate da je vaš pas promrzao, umotajte ga u toplo ćebe i povedite ga kod veterinara. Nikako ne masirajte područje koje je promrzlo!

Hipotermija

Hipotermija nastaje kada temperatura tijela psa padne ispod minimuma. Znaci hipotermije su drhtanje, slabost, nereagovanje i teško disanje.

Ukoliko sumnjate na hipotermiju, proces je isti kao i kod promrzlina.

Jezera i druge vodene površine

Jezera i vodene površine su opasnost po pse kao i po ljude. Nikako ne puštajte svog ljubimca da se igra po ledu, s obzirom da u slučaju pucanja leda i pada u hladnu vodu može doći do šoka, kao i promrzlina i hipotermije.

Hemikalije

Sredstva koja se koriste da se otopi led i snijeg na ulicama mogu biti toksična ukoliko ih pas pojede ili samo šeta po njima.

Znakovi trovanja hemikalijama su povraćanje, dijarea, slabost, konfuzija i napadi. Hemikalije mogu da izazovu i iritaciju kože, zapaljenje ili pucanje.

Koristite obuću kod šetnje po snijegu, ili očistite šape svog ljubimca nakon šetnji, te mu ne dajte da jede snijeg za koji sumnjate da je posut nekom materijom.

Anfifriz

Lizanje antifriza može da bude fatalno za psa. Simptomi su slični kao i kod hemikalija, pa nikako ne vodite ljubimca blizu prostora gdje ste koristili antifriz, ili sumnjate da je korišten.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *