Cuko otkriva: Evo kako nam mačke poručuju da su ljute!

Mačke ne mogu da pričaju sa nama, no njihove sposobnosti komuniciranja su svakako fascinantne. Kada je mače srećno, onda vam to jasno poručuje svojim glasnim predenjem, usporenim treptajima ili blagim stavljanjem šape na vas.

Isto tako, mačke svojim ponašanjem pokazuju i svoju ljutnju, a Cuko.me vam donosi nekoliko znakova koji će vam pomoći da „pročitate“ vašeg ljubimca ili ljubimicu.

Prostor

Ukoliko je mačka ljuta, onda će nerijetko napustiti prostor u kom se vi nalazite. Tako će se odvojiti od vas dovoljno da nije u vašoj blizini, a opet ne previše daleko, kako bi mogla da vas „drži na oku“.

Mačke jednostavno vole da imaju svoju zonu ukoliko je nešto nervira, ili je njena rutina poremećena.

Rep

Mačin rep je praktično antena koja pokazuje kako se ona osjeća. „IHeartCats“ ističe da je rep koji brzo ide naprijed i nazad, ili ga mačka drži nisko znak da je ljuta.

Dlaka na repu takođe se može podići kao znak nezadovooljstva.

Uši

Uši koje su spuštene ili priljubljene uz glavu znak su raspoloženja. Lošeg! Dok se situacija ne popravi, držite se na distanci.

Položaj tijela

Da li ste ikada vidjeli mačku koja je na oprezu? Govor tijela je jasan pokazatelj stanja vašeg ljubimca. Mačka kojoj je dlaka, te je zadnji dio tijela podignut, trudi se da izgleda krupnije, što je indikator borbenog stava.

Nasuprot ovom položaju tijela je situacija u kojoj se mačka skupi kako bi izgledala što manja.

Oba slučaja su znak da je na oprezu i da je spremna za borbu, bilo sa vama, bilo sa drugim životinjama.

Zvuci

Zvuci, poput siktanja jasan su znak da nešto nije po volji ljubimca. To je praktično mačkin način da vam poruči „odbij“! Savjet je da poslušate svog ljubimca, date mu prostora i prekinete sa radnjom koja možda izaziva ovakvu reakciju.

Šape

Svaki vlasnik mačke iskusio je poruku koju mu ljubimac ili ljubimica šalje svojom šapom. Bilo da je riječ o blagom dodiru, ili grebanju kandžama, poruka je jasna – prestanite sa tim što radite i dajte mački prostora.

Oči

Iako suptilniji, pogledi mačke govore mnogo. One će tako gledati u vas ljutim pogledom kod kog se obično zenice šire.

Pogled obično prate i drugi znaci za ljutnju, pa pratite ponašanje vaše mačke kako bi reagovali adekvatno.

Imate zanimljivu priču o vašoj mački? Pošaljte nam je na kontakt@cuko.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *