Petarde, vatrometi i psi: Kako da praznici budu što manje stresni za vašeg ljubimca?

Neki psi i nemaju strah od vatrometa i petardi, kao što je slučaj sa lovačkim psima. Oni su već navikli na zvuk i miris puške i baruta. Međutim, većina pasa nije navikla na te zvuke, pa je period novogodišnjih i božićnih praznika veoma stresan za ljubimce i njihove vlasnike.

Sasvim je prirodno da se psi plaše glasnih zvukova. Zvukovi pokreću njihov nervni sistem, te psi mogu postati nervozni i preplašeni. Iskustvo vatrometa i petardi za vašeg psa će biti stresnije od na primjer zvukova grmljavine. Razlog tome leži u činjenici da su vatrometi bliži tlu i da ih prate iznenadni bljesak svjetlosti i miris baruta.  A kako psi svijet doživljavaju naročito čulima mirisa i sluha, praznici mogu biti izuzetno stresan i uznemirujuć period za njih.

Kako pomoći psu da što lakše prebrodi anksioznost koja nastaje usljed jakih zvukova?

1. Priprema

Postarajte se da vaš pas dočeka praznike na mjestu gdje neće moći tako glasno da se čuju vatrometi i petarde. Ako je pas stalno napolju, uvedite ga u kuću da bude sa vama na sigurnom.

Ukoliko za vrijeme praznika nećete biti kod kuće, onda obezbijedite vašem psu smještaju u nekom od pansiona za kućne ljubimce. Kako bi se pas tamo što bolje osjećao i manje plašio tokom vatrometa, preporučljivo je da ga prije ,,udarnih dana” odvedete nekoliko puta u pansion. Na taj način će se bolje upoznati sa prostorom i drugim psima, pa samim tim i osjećati sigurnije.

2. Prilagođavanje

Najbolji način da pripremite psa za vatromet jeste da mu unaprijed puštate zvuk istog.  Iako se čini jednostavnim, ovaj proces može trajati neko vrijeme. Najbolje bi bilo da tri do četiri mjeseca ranije puštate zvuk vatrometa, postepeno ga pojačavajući prije nego što pas jede, igra se ili ide u šetnju. Na taj način će pas povezivati zvuk sa nečim što je dobro i prijatno za njega.

3. Komunikacija

Ako ćete praznike provesti kod kuće sa psom, pružite mu podršku kako bi bio što opušteniji. Ljudi komuniciraju riječima, ali to psu nije dovoljno, potrebno je da osjeti vašu energiju. Nemojte previše uzbuđeno reagovati zbog vatrometa i petardi, pa će i pas osjetiti vašu smirenost i manje će se plašiti.

Prije nego što vatromet počne svakako da treba da pomognete psu da potroši što više energije kako bi bio umoran, te se igrajte sa njim i izvedite ga u dugu šetnju.

Mnogi psi pobjegnu od kuće za vrijeme praznika, pa je potrebno da budete na većem oprezu i obavezno povedite računa da pas sa sobom ima identifikaciju. Ovo je još jedan dodatan razlog da čipujete psa ako to već nijeste učinili.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *