Zašto se psi naslanjaju na vlasnika?

Mnogi vlasnici su makar jednom doživjeli da se pas odjednom nasloni na njih. I to se mnogo češće događa kada su u pitanju veliki psi. Cuko vam otkriva zbog čega se to dešava.

Većina ljudi će prvo pomisliti kako je naslanjanje jednostavno čin ljubavi i traženje pažnje. I tu nema greške – psi su po svojoj prirodi čoporativne životinje. Stoga imaju poriv da se zbliže sa članovima svog čopora, u ovom slučaju sa svojim vlasnikom. Ovu bliskost manji psi lakše dostižu, jer ih vlasnici često uzimaju u ruke ili drže na krilu. Međutim, veliki psi nemaju taj ,,luksuz” da ih vlasnik podigne, te se na njega često naslanjaju svom svojom težinom.

Ipak, pored ovog očiglednog razloga, postoje još dvije teorije koje objašnjavaju zašto psi vole da se naslone na svog vlasnika: sigurnost i dominacija.

Ako je pas sklon anksioznosti u nekim situacijama, moguće je da će se u potrazi za emocionalnom i fizičkom potporom nasloniti na svog vlasnika. Dokazano je da se kod pasa poveća lučenje hormona zaduženih za pozitivne osjećaje, kada se nađu u blizini voljene osobe. Ako vas pas povezuje sa osjećajem sreće i smirenosti, to znači da ga za vas sigurno veže i osjećaj sigurnosti.

Druga teorija koju neki eksperti osporavaju, tvrdi da pas, naslanjajući se na vas, napada i osvaja vaš lični prostor. To bi značilo da se na taj način trudi da uspostavi dominaciju i alfa položaj u vašem ,,čoporu”. Međutim, ovakvo objašnjenje treba uzeti u obzir samo ukoliko vaš pas i drugim aspektima svoje ličnosti pokazuje težnju za dominacijom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *