Cuko otkriva: Kako vaš pas zna da vam je stalo do njega?

Ludi ste za svojim psom i to svakodnevno pokazujete. Međutim, da li mislite da su poslastice, igračke, udobne prostirke i moderni aksesoari psu dovoljan pokazatelj koliko ga volite? Naravno da uživa u svim tim stvarima, ali one nijesu dovoljne kako bi pas zaista osjetio kolika je vaša ljubav prema njemu.  Poslušajte ovih pet Cukovih savjeta i vaš pas će sigurno znati koliko je voljen.
1. Češkanje uveta

Jeste li primijetili da kad god počešete psa iza ušiju on ,,padne u trans”? Pasje uši su prepune nervnih završetaka, te svaki put kad pomazite psa na tom mjestu, dolazi do lučenja hormona endorfina. Ovaj hormon djeluje umirujuće na psa, pa budite sigurni da je shvatio poruku ljubavi kad god mu češkate uši.

2. Hranite psa iz ruke

Neki od eksperata preporučuju da štene u početku treba hraniti iz ruke. Na taj način se, osim što se psu stavlja do znanja to da ste vi osoba koja mu obezbjeđuje hranu i smanjuje agresivni pristup hrani, stvara intimna duboka veza između vlasnika i psa. Kako štene raste, sve će biti manje potrebno da ga hranite na ovaj način, ali dajući mu poslastice iz vaše ruke mu pokazujete da vam je i dalje stalo do psa.

3. Jednostavno mu pričajte koliko ga volite

Istraživanja su pokazala da psi razumiju ljudski govor, odnosno prave razliku u ljudskom tonu kad je osoba ljuta i gruba prema psu i kad mu pokazuje ljubav. Stoga, ne oklijevajte da verbalno izražavate ljubav prema svom psu, jer će on prepoznati pozitivan ton u vašem glasu, što će ga učiniti srećnim.

4. Trenirajte svog psa

Tokom treninga se stvara snažna veza između vas i vašeg cuka. Motivacija kod vašeg psa ne proističe samo iz toga što ćete mu nakon odrađene vježbe ili komande dati poslasticu, već ga mnogo više usrećuje to što će vas učiniti zadovoljnim ako odradi vježbu kako treba.

5. Naučite govor tijela vašeg psa

Kad naučite da komunicirate sa psom i šta vam on poručuje svojim govorom svog tijela, biće vam mnogo lakše da pronađete pravi način da iskažete svoju ljubav prema njemu. Naučićete šta mu prija, kao i to šta mu ne odgovara i time steći povjerenje kod svog cuka.

Komentariši