Koliko treba psu fizičke aktivnosti dnevno i zašto je ona važna?

Iako većina vlasnika pasa misli da je fizička aktivnost samo pitanje zdravlja, šetnje i druge aktivnosti imaju značajne efekte na pseći život i ponašanje kroz druge elemente. Psi, posebno štenci i mlađi psi, imaju veliku količinu energije, pa ako nemaju mogućnost da je “sagore”, onda je destruktivno ponašanje često rezultat.

Kopanje, lajanje i uništavanje kućnih stvari, mogu biti podstaknute nedostatkom fizičke aktivnosti ljubimca. Stvar je posebno zabrinjavajuća jer veliki broj vlasnika zbog ovakvog ponašanja napušta ljubimce, a prevencija problema je apsolutno moguća.

Koliko treba fizičke aktivnosti psu?

Fizičke potrebe ljubimca zavise od godina, rase i zdravlja.

Na primjer, desetomjesečni terijer će zahtjevati više aktivnosti od nekog odraslog psa koji ima, recimo, pet godina.

Šetnja oko zgrada često nije dovoljna. Većina pasa traži 30 do 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Koliko vašem psu treba aktivnosti najbolje možete vidjeti tako što ćete uporediti energiju psa na početku i pri kraju šetnje. Ukoliko je vaš drugar “usporio”, te vam na primjer ne donosi lopticu kada mu je bacite, onda je vjerovatno potrošio svoje rezerve energije.

Male, popularne kućne rase pasa, poput mopsa, takođe zahtjevaju dnevnu aktivnost. Ukoliko mops ne dobija dovoljno šetnji, ulazi u opasnost od gojaznosti, što na kraju utiče na njegovo zdravlje.

Mijenjajte staze kojim idete, kako bi i fizički i mentalno stimulisali svog cuka, jer će tako upoznati novi teren. Vodite se filozofijom da je umoran pas dobar i zadovoljan pas.

Opasnosti zbog neaktivnosti kod pasa

Neaktivni psi su često gojazni, što donosi mnogo zdravstvenih rizika. Doprinosi razvoju dijabetesa, respiratornih bolesti i bolesti srca.

Artritis i bolesti kukova takođe nastaju kada pas nema dovoljno fizičke aktivnosti.

Komentariši