Svrab ušiju kod ljubimaca: Zašto se dešava i kako ga spriječiti?

Djeluje kao mala i nebitna stvar, no za ljubimce, svrab ušiju može biti izluđujuća stvar. Kada su oba uha u pitanju, što je najčešće i slučaj, treskanje glave i svrab znače noć bez sna za vaš i vašeg ljubimca.

Kod nekih ljubimaca, svrab ušiju znači i nesnosan bol, no dobra vijest je da postoje načini za borbu protiv i onih najbolnijih situacija.

Uzrok svraba

Najvažnije je otkriti razlog koji je doveo do svraba. Ti razlozi najčešće uključuju:

  • Alergija kože

Alergija je česta posebno kod pasa, mada se nerijetko dešava i kod mačaka. Dolazi do zapaljenja ušiju zbog alergena koji je udahnut, upijen ili unešen uz hranu. Uši proizvode velike količine voska i drugog sekreta. Organizmi koji vole toplotu i vlagu se nastanjuju stvarajući veće zapaljenje i dodatne alergijske reakcije.

  • Gljivične infekcije

Gljivične infekcije su poznate po svrabu. Ipak, gotovo sve glivične infekcije kod ljubimaca nastaju kao posljedica alergija kože.

  • Ušne vaške

Ušne vaške su vrlo česti paraziti koji se uvuku u uho ljubimca i stvaraju mu velike probleme

  • Ostali eksterni paraziti

Dok su ušne vaške česti razlozi za češkanje, drugi paraziti takođe dovode do svraba. Buve su jedan od parazita koji mogu da dovedu do svraba ušiju.

  • Strana tijela

Nekada stvari koje ne pripadaju tu završe u uhu. Tako na primjer ostaci pamuka kada čistite uši vašem psu, ili toalet papira mogu da izazovu ozbiljan svrab i treskanje glavom.

  • Bakterijske infekcije

Kao i kod vaški, većina bakterijskih infekcija ušnog kanala nastaju kao posljedica drugih procesa. Strana tijela i alergijske bolesti često dovode do bakterijskih infekcija.

Šta je moguće uraditi kod kuće?

Postoji nekoliko stvari koje vlasnik može da uradi kod kuće kako bi spriječio svrab.

Provjerite uši vašeg psa jednom nedjeljno. Pogledajte unutrašnjost uha i provjerite da li ima nešto što spriječava njihov rad. Ukoliko primjetite neku anomaliju ili crvenilo, kontaktirajte veterinara.

Čistite uši svake nedjelje. Neki psi i mačke zahtjevaju česta čišćenja, dok drugim i nije potreba neka pretjerana pažnja. Bilo kako bilo, stručnjaci preporučuju da očistite uši vašeg ljubimca barem jednom u nekoliko nedjelja.

Održavajte dlakave uši vašeg ljubimca. Neki psi zahtjevaju uklanjanje ušnih dlaka iz ušnog kanala. „Krzno“ koje okružuje ušni kanal treba očistiti posebno u toplijem periodu.

Odvedite ljubimca kod veterinara. Kod prvog znaka neke nelagode, bilo da je riječ o treskanju glave ili svraba, rana intervencija je ključna kod lakšeg i brzeg liječenja.

Šta veterinar može da uradi?

Kada odete kod veterinara zbog problema sa svrabom ušiju, on će najvjerovatnije uraditi neku od sljedećih stvari.

Veterinar će vam postaviti nekoliko pitanja kako bi saznao istoriju problema. Na primjer, kada ste prvi put primjetili problem, da li se pas promjenio, kako se ljubimac inače ponašao, da li ste mu davali neke ljekove.

Fizički pregled je takođe bitan proces analize stručnog lica, ne samo ušiju, već cijelog tijela.

Pregled uha i sekreta u uhu pod mikroskopom otkriće koja je bakterija ili parazit u pitanju.

Ostali potezi veterinara uključuju čišćenje ušnog kanala, biopsiju kao pomoć za formiranje pravog tretmana, testiranje na alergije i testiranje hrane koja može da izazove alergiju i svrab.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *