Crne mačke donose sreću: Sedam razloga zbog kojih ljudi širom svijeta žive sa crnim mačkama

Razne kulture širom svijeta imaju i različita vjerovanja. Za razliku od zapadnog svijeta, u Japanu i većem dijelu Azije na primjer crna mačka koja prelazi ulicu je dobar znak. Ukoliko je crna mačka dio vašeg doma, onda bi trebalo da znate i ovih sedam razloga zbog kojih se smatra pozitivnim što se u vašem domu nalazi crna mačka.
Srećan brak

Englesko vjerovanje kaže kako je davanje crne mačke mladoj na dan vjenčanja znak dobre sreće tokom braka. Takođe, tek vjenčane osobe će uvodeći crnu mačku u svoj dom imati dug i srećan zajednički život, a mačka će otjerati zle duhove.

U većini Velike Britanije, crna mačka je znak sreće. Japanci vjeruju i da crna mačka djevojci donosi i dobrog muža u budućnosti.

Crne mačke donose bogatstvo i prosperitet

„Fortune Cats“, koji je popularizovao japansku kulturu, u svom središtu ima, očigledno mačke. Iako većina mačaka u ovom ostvarenju je bijela, „Srećna mačka“ („Lucky Cat“ prim.) je crne boje, te pored sreće koju donosi sa sobom, ona istjeruje demone, zlu energiju i donosi prosperitet.

Crne mačke su simbol sigurnog doma i dobre žetve

Ukoliko je vaša mačka srećna i sigurna, onda će i donijeti vama sreću i sigurnost. Ako nemate crnu mačku u kući, figurica crne mačke koja gleda prema sjeveru će otjerati loše duhove i lošu energiju.

U nordijskoj mitologiji, boginja ljubavi, ljepote i plodnosti, Freja, vozi se na kočijama koje vuku dvije crne mačke. Da bi Freja bila na njihovoj strani, farmeri su ostavljali činije sa mlijekom u njenu čast na poljima, a Freja bi ih nagradila dobrom žetvom. Još jedna pobjeda za mačke!

Crne mačke u publici

Crne mačke su odlična publika. U mnogim kulturama, crne mačke su dio brojnih nastupa i predstava. Vjeruje se da dolazak mačke na neki nastup znači dugo i prosperitetno izvođenje priredbe.

Crne mačke vode do bogatstva

Dugo se vjerovalo da crne mačke ne donose samo sreću i bogatstvo, već pokazuju i put ka istom. Francuski seljaci su dugo vjerovali da, ukoliko pustite mačku na raskrsnici sa pet puteva, ona će vas povesti putem koji vodi ka bogatstvu.

Poštovanje mačaka donosi bogatstvo

Opet do bogatstva, no takva su vjerovanja. U južnom dijelu Francuske, crne mačke se nazivaju “matagot”, ili “magična”, “novčana mačka”. Ukoliko im pružite pravo poštovanje, poput prvog zalogaja tokom večere, dobrog kreveta, “matagot” će vas nagraditi bogatstvom i dobrom srećom.

Sigurnost mornarima

Engleski mornari su koristili “matagot” da im donese sreću i bogatstvo na putu kući. Vjerovanje je toliko jako bilo, da je cijena crnih mačaka bila tolika da ih mnogi mornari nijesu mogli priuštiti.

Ukoliko je vaša crna mačka i vama donijela sreću, pošaljite nam priču ili situaciju na neki od naših kontakt podataka u meniju, te na društvenim mrežama, a mi ćemo je rado objaviti. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.