Ljubimci i gojaznost: Štetne posljedice i kako se boriti protiv gojaznosti

Kao i ljudi, i gojazni ljubimci  podložni su razvijanju bolesti koje utiču na dužinu njihovog života. Posljednja istraživanja u Americi otkrila su da više od 50 posto tamošnjih ljubimaca ima problem sa viškom kilaže. Gojaznost dovodi do raznih bolesti, poput dijabetesa, bolesti zglobova, respiratornih problema i slično.

Dobra vijest je da uz malo truda možete pomoći vašem ljubimcu i tako mu produžiti život. Evo nekoliko savjeta za spriječavanje gojaznosti vaših ljubimaca.

Pratite unos hrane vašeg ljubimca

Kreiranje efektivnog plana za gubitak kilaže kod pasa ili mačaka nije lako, no najbitnije je pratiti osnove – ako sagorene kalorije nadmaše količinu unesenih, onda će ljubimac gubiti kilažu.

Iako je prosto, ono što je problem je činjenica da ljudi ne znaju koliko ljubimac treba da unese dnevnih kalorija. Šta više, i iskusniji vlasnici pasa imaju probleme da analiziraju informacije o broju kalorija sa hrana za pse i potreba svog ljubimca.

Zbog toga se, ukoliko nijeste sigurni, savjetuje da se konsultujete sa veterinarom.

Dijagnoza

Psi mogu da dobiju na kilaži postepeno, što znači da vi to i nećete primjetiti, važno je da porazgovarate sa veterinarom. Kao i kod ljudi, i kod ljubimaca postoji standardizovana (BCS) skala koja pokazuje da li je vaš ljubimac fit, van granica idealnog ili gojazan. U tome vam mora pomoći veterinar.

U zavisnosti od zdravlja i stanja psa, veterinar može formirati dijagnozu koja će otkriti da li pas ima neki zdravstveni problem, poput tiroidnih bolesti.

Kreirajte plan

Ukoliko vam veterinar saopšti da je vaš pas gojazan, vrijeme je da kreirate plan za gubitak kilaže. Kao i kod ljudi, i kod ljubimaca problemi se ne riješavaju prebrzo.

Radite sa svojim veterinarom kako bi formirali dugotrajno riješenje. Mi vam donosimo neke od savjeta koji bi trebalo da vam pomognu u ovom procesu.

  • Cilj neka bude razumna količina gubitka kilograma
  • Budite realni – u razgovoru sa veterinarom otkrijte mu koliko vremena imate za svog ljubimca, kako bi formirali najoptimalniju taktiku za ovaj proces
  • Posvetite se ljubimcu
  • Mjerite i vodite računa koliko hrane dajete ljubimcu
  • Pripremite se na probleme tokom procesa – ljubimac može odbijati hranu pa se pripremite mentalno s obzirom da psi i mačke znaju da „mole“ za nagradne kolačiće
  • Neka proces bude zabava – za svaki dobar korak i ispunjenje cilja nagradite psa nekom novom igračkom
  • Gledajte širu sliku – kao što smo rekli, ljubimcima je teško odoljeti kada traže hranu i kolačiće, ali podsjetite se glavnog cilja i negativnosti koju sa sobom donosi gojaznost.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.