Sedam ružnih navika zbog kojih su vlasnici pasa na lošem glasu

Naravno da većina vlasnika teži ka što odgovornijem odnosu prema svom psu, ali i prema okolini.  Međutim, u želji da ugode svom psu, često im se potkradaju greške koje izluđuju sve ljude oko njih. Da li se prepoznajete u nekom od ovih opisa lošeg i nepristojnog vlasnika?
1. Dozvoljavate psu da se sa svima ,,pozdravi”

Iako je dobra stvar to što vaš pas obožava društvo, ipak imajte na umu da neki ljudi ne vole pse ili ih se plaše. Sljedeći put tokom šetnje ne dozvolite svom psu da sam priđe nepoznatim ljudima, kako biste izbjegli neprijatnu situaciju.

2. Ne čistite za svojim psom

Nekad ne možete predvidjeti kada će vaš pas izvršiti nuždu, ali kada god ili gdje god se to desi, vaša je dužnost da pokupite za svojim psom. Niko ne želi da na trotoaru ili ispred svog dvorišta naiđe na izmet vašeg psa. Kada šetate vašeg psa, uvijek nosite kesicu sa sobom, za ovakve slučajeve.

3. Sveznalica ste

Skoro svaki vlasnik misli da zna sve što je potrebno znati o psima. To što odlično poznajete svog psa ne znači da poznajete i druge pse, te ne dijelite savjete ukoliko nijesti profesionalac ili zaista znate o čemu pričate. Izbjegavajte komentare poput: ,,Trebalo bi da sterilišeš psa.” ili ,, Moraš mu pokazati ko je gazda u kući.” Umjesto toga, radije novopečenom vlasniku preporučite dobrog veterinara ili trenera za pse.

4. Ignorišete zakone o šetnji na povocu

Opet se vraćamo na priču kako nijesu svi psi isti. Može biti da je vaš pas prijateljski nastrojen, te smatrate da ne treba da ga šetate na povocu, ali pomislite na to da postoje psi koji nijesu baš toliko druželjubivi, pa je vrlo opasno dopustiti vašem psu da se približi nekom drugom, bez povoca i prethodnog upoznavanja.

5. Ne obraćate pažnju na vašeg psa

Puštanje psa da luta van dvorišta je pravi primjer lošeg ponašanja vlasnika. To je jednako nepristojno kao i situacija kada ne pazite na svog psa u parku, a pritom pokušavate da disciplinujete ili hranite tuđe pse i ružno komentarišete ponašanje tuđih pasa.

6. Prisiljavate psa da se pozdravi sa svima

Baš kao što ni vi ne želite da se javite svakom strancu na ulici, tako nije fer ni prema vašem psu, a ni prema prolaznicima da forsirate vašeg psa da se svima javi. Još gora je stvar da to radite ukoliko imate psa koji je razdražljiv. Ne dozvoljavajte svom psu da laje, zuri ili se zalijeće na drugog psa.

7. Dozvoljavate psu da neprestano laje

Vi ste se možda navikli na to da vaš pas konstantno laje do te mjere da ga više ,,ne čujete” ili ne obraćate pažnju. Vjerujte, vaše komšije se sasvim sigurno nijesu navikle, niti su u obavezi da se navikavaju na ponašanje vašeg psa. Kontrolišite lajanje vašeg psa, kako biste izbjegli pritužbe za uznemiravanje javnog reda i mira.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *