Kako stati na kraj psu koji neprestano kopa?

Kopanje je prirodno ponašanje pasa, o kom je Cuko.me već pisao. Iako je to psima zadovoljstvo, kod ljudi kopanje često izaziva probleme, pa se želi stati na kraj toj aktivnosti, ističe Mikel Beker, stručnjak za ponašanje i dresuru pasa.

Beker ističe da je najbolji način da se spriječi pas kreiranje prostora na kom on zapravo može da kopa.

Ona preporučuje da odvojite dio dvorišta kako bi vaš cuko mogao da kopa, ili da jasno označite prostor koji pas može koristiti za kopanje.

Pas će se vjerovatno vraćati na mjesta na kojim je i ranije kopao, pa pripazite svog ljubimca, i usmjerite ga ka mjestu na kom može kopati. Uz to, nagradite ga kada počne da kopa na mjestu koje ste vi odredili za to.

Ako ne možete da nadgledate psa, potrudite se da ogradite prostor, te da u njemu ostavite svog ljubimca.

Beker dodaje i da fizičko kažnjavanje psa kada kopa nije riješenje, te da kopanjem pas skraćuje nokte, te stvara sebi potrebnu fizičku aktivnost. Zbog toga ističe da je mogućnost kreiranja posebnog prostora za psa da kopa najbolja odluka kojom možete spriječiti kopanje vašeg kompletnog dvorišta.

Psi često kopaju kako bi pobjegli iz dvorišta.  U tom slučaju, najbolja odluka je da kontaktirate veterinara, kako bi sa njim pronašli najbolje riješenje, s obzirom da u tom slučaju nije riječ samo o potrebi za kopanjem, već i o želji psa da napusti svoj prostor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.