Cuko objašnjava: Razlozi za čudne pozicije tokom spavanja kod pasa (FOTO)

Mislite da vaš pas čudno spava? Pozicije koje zauzima vaš ljubimac su vam prilično nejasne? Cuko.me donosi vam razloge za četiri najčešće pozicije pasa tokom spavanja.

Položaj loptice

 

Ova pozicija tokom spavanja, izuzev očaravajućeg izgleda, ima i fascinantnu evolucijsku pozadinu. Kada psi spavaju u diviljini, često se skupe kako bi zadržali toplotu.

Uvijanje takođe pomaže da se zaštite ranjivi organi – oni u abdomenu, od mogućih predatora. Uvijanje ne znači da se vaš pas osjeća nesigurno, već da jednostavno koristi “savjete” svojih predaka.

Spavanje na leđima

Šta je sa psima koji izgledaju presmiješno kada spavaju na leđima? Doktor Pati Kuli ističe da je spavanje na način da pas leži na leđa znak da se osjeća opušteno i sigurno u svom okruženju.

On na taj način pokazuje da mu ne treba zaštita, ali može da znači i da mu je vruće, te da ne treba da zadržava svoju toplotu.

Trzanje tokom spavanja

Ako ste nov vlasnik psa, ova pojava vas može iznenaditi, pa i zabrinuti. Neki psi tokom spavanja se tako trzaju, pa čak ispuštaju i zvuke.

Eksperti vjeruju da psi sanjaju, te da je moguće da u snu jure neku životinju. Ono što je važno je da ne treba buditi naglo psa u toj fazi, već ga je najbolje nježno pozvati.

Korištenje ruke da probudite psa koji sanja može da dovede do refleksnog ugriza, jer ćete probuditi naglo psa koji je vjerovatno u nekom “poslu”.

Pas se uvuče pod ćebe

Cuko koji se za vrijeme spavanja uvuče pod ćebe može da šalje razne poruke. Doktorka Brenda Forsit, stručnjak za ponašanje životinja, ističe da razlog za to može biti od onih evolucijskih, do toga da pas želi da ima kontakt sa “članovima čopora”.

Divlji psi su naime, štence odgajali u tamnim i malim mjestima, pa to može biti razlog za uvlačenje pod pokrivače.

foto: thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.