Problemi sa zdravljem pasa koje vlasnici često ignorišu

Vlasnici pasa često ignorišu znakove koje im njihovi ljubimci pružaju. Bilo da je riječ o neznanju ili nemarnosti, tek sitni problemi mogu da se pretvore u velike muke i za ljubimce, i za vlasnike.

Zbog toga, Cuko.me vam donosi listu od čestih zdravstvenih problema koje vlasnici zanemaruju.

Hronični problemi sa uhom

Ljudi kod problema pasa sa uhom obično dovedu ljubimca kod veterinara na pregled, što je svakako najbolja odluka. Ipak, iskustva iz Amerike pokazuju da veliki dio vlasnika misli da je tim završio posao, pa ne daju svom ljubimcu redovne terapije, poput kapi za uši.

To je posebno slučaj kod pasa sa velikim ušima, za koje vlasnici misle da je normalno da ih češkaju. Naprotiv, zamislite samo osjećaj da u bilo kom trenutko može da vam se desi jak bol u uhu? Vaš pas zalužuje tretman kakav bi i sebi obezbijedili.

Dentalne bolesti

O razlozima za loš zadah kod pasa, kao i tri jednostavna načina da održite zube vašeg psa zdravim smo već pisali, no nije na odmet navesti da je i psima potrebna redovna dentalna provjera kao i kod ljudi.

Problemi sa kožom i ujedi insekata

Kada nas ujedu insekti, obično nanesemo neki sprej ili drugu vrstu lijeka na mjesto koje je predmet iritacije.

Iritaciju osjećaju i psi, a ujedi insekata i bolesti koža ukoliko se ne liječe pravovremeno mogu da izazovu velike probleme sa zdravljem, što će svakako stvoriti nelagodu kod ljubimaca, ali će i kasniji tretmani koštati mnogo više.

Prevelika kilaža

Vlasnici ljubimaca moraju da znaju da debljina ubija. Debljina ljubimaca tako može da pogorša artritis, a kod straijih pasa im velika kilaža otežava kretanje.

Razgovor sa veterinarom tako kod svake situacije u kojoj se uveća kilaža psa mora biti prioritet, a njegove savjete morate poštovati, kako bi ljubimac živio što duže i srećnije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *