Neka vaš cuko uživa ovog ljeta: 6 načina da nadmudrite vrućine

Iako je ljeto idealno vrijeme za duže šetnje i boravak u prirodi sa vašim cukom, ono ipak nosi i određene neprijatnosti. Međutim, ne morate prilagođavati vašeg psa ljetu, već ljeto i nešto toplije vrijeme prilagodite vašem cuku, a mi vam otkrivamo kako.
1. Neka vaš cuko bude zaštićen

Već smo pisali o tome koje opasnosti vrebaju tokom ljeta, stoga morate o vašem cuku brinuti malo više nego inače i zaštititi ga od parazita, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Na tržištu postoje brojna sredstva protiv krpelja, buva i komaraca: ogrlice, ampule, tablete i slično. Na vama je da izabrete ono što vašem cuku najviše odgovara u zavisnosti od njegove rase i veličine.

2. Pas ne smije hodati po užarenom tlu

Posljedica jakih sunčevih zraka je i povećanje temperature tla, pa površine kao što je asfalt mogu da se  postanu veoma vrele. Hodanjem po tako užarenom tlu može samo škoditi vašem psu: ne samo da može da opeče svoje osjetljive šapice, već može doći i do hipertermije. Najbolje je da iskoristite trik od pet sekundi kako biste znali da je bezbjedno pustiti psa da gazi po nekoj površini: stavite svoju ruku na tlo i ukoliko je ono toliko vruće da ne možete da izdržite više od pet sekundi, onda ni vaš cuko ne bi smio da hoda tuda.

3. Svježa voda i hlad

Psi ožedne mnogo učestalije nego ljudi, a jedina dva načina kojim mogu sebe rashladiti je dahtanje i pijenje vode, pa se potrudite da redovno mijenjate vodu koju on pije. Iako psi i mačke vole da se sunčaju, tokom vrelih ljetnjih dana treba da zadržite psa u hladu što je više moguće.

4. Nabavite psu bazen samo za njega

Psi koji vole vodu će je prirodno voljeti još više tokom ljeta. Nabavite bazen koji će samo vaš cuko koristiti za plivanje ili prosto samo za hlađenje, a mi vam garantujemo da ga vaš cuko obožavati, baš kao i vas.

5. Nemojte smatrati da je vaš pas dobar plivač

Čak iako vaš pas voli vodu i instiktivno počne da pliva sam u jezeru ili rijeci, nemojte misliti da je dobar plivač. Pazite na njega jer se vrlo lako može desiti da nešto pođe naopako: da pas ne umije sam da izađe iz vode ili da se udavi. Dakle, kada odlučite da se rashladite u obližnjoj rijeci, neka se i vaš cuko rashladi i zabavi, ali ga uvijek imajte na oku.

6. I psi mogu da izgore na suncu

Vjerovali ili ne, i psi mogu lako da izgore na suncu što može biti vrlo bolno i opasno. Ovo posebno važi za pse sa kratkom i svijetlom dlakom. Kako biste izbjegli ovaj nemili scenario, zaštitite svog cuka odgovarajućim sredstvima za zaštitu od sunca.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *