Zašto pas laje bez razloga?

Lavež psa je njegov način da komunicira sa ljudima ili sa drugim psima. Psi obično ne laju bez razloga, pa iako vam se možda čini da vaš pas laje ,,u prazno”, potrudite se da saznate pravi razlog njegovog lajanja.

Ukoliko vaš cuko neprestano laje iz vama nepoznatog razloga, nemojte ga kažnjavati, jer on neće shvatiti zbog čega je kažnjen. Svaki vlasnik zna koliko frustrirajuće može biti neprekidno lajanje pasa, koje može uznemiriti cijelu porodicu i komšije. To je razlog više da obratite pažnju na vašeg psa i pokušate da razumijete zašto laje.

Najbolji način da otkrijete razlog psećeg laveža je da krenete sistemom eliminacije mogućih razloga. Počnite od onih osnovnih: ponudite psu vodu ili hranu. Ukoliko pas boravi napolju a izuzetno je hladno vrijeme, pustite ga u kuću jer možda laje zbog hladnoće. Sa druge strane, psa koji boravi u kući treba pustiti da izađe van kada laje, jer vam na taj način signalizira da želi da vrši nuždu ili da prošeta.

Ako pas uvijek gleda u istom smjeru dok laje, trebalo bi da istražite to mjesto, jer vaš cuko možda želi da vas upozori na potencijalnog uljeza,  nepoznatu osobu ili drugu životinju koja se tamo nalazi.

Kada uzrok lajanja psa ne možete povezati sa njegovim osnovnim potrebama niti sa signaliziranjem opasnosti, vrlo je moguće da vaš cuko laje samo kako bi privukao vašu pažnju. Često se dešava da psi laju samo zato što im je dosadno.

Lajanje kao posljedica ljutnje, uznemirenosti, prkosa ili dosade se može spriječiti uz pomoć treninga i dresure. Vaš pas mora da nauči koja su to pravila kuće i da poštuje činjenicu da je vlasnik onaj koji se pita. Uz pomoć pravilnog treninga i dresure možete izbjeći dalje probleme sa lavežom i mogućim agresivnim ponašanjem psa.

Kako zaustaviti lajanje kod psa?

Najbolji način, a istovremeno i dugoročno rješenje ovog problema je da naučite da čitate potrebe vašeg psa i da ga u skladu sa njima dresirate da prestane da laje na vašu komandu.

Ukoliko vaš pas i dalje uporno laje, onda morate preduzeti drastične mjere. Jedna od njih je da poprskate psa hladnom vodom svaki put kada zalaje. Druga metoda, koja je daleko drastičnija i zahtjeva oprez vlasnika jesu šok ogrlice za dresuru psa. Ipak, vodite računa i posavjetujte sa stručnjakom prije nego što se odlučite za ovu metodu, jer ona može imati i nagativne posljedice na vašeg psa.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *