Ponašanje alfa mužijaka kod pasa

Domaći psi koriste instinkte i ponašanje koje su naslijedili od divljih predaka. Kada su u grupi, psi razumiju da moraju sarađivati kako bi preživjeli. Ipak, oni se bore za mjesto alfa mužijaka. Alfa mužijak je lider grupe, koji donosi odluke za cijeli čopor, ali ima i privilegije kada su obroci u pitanju.
Šta determiniše alfa mužijaka?

Psi će se takmičiti za poziciju alfa mužijaka. U okviru svakog čopora je jedan alfa mužijak i jedna alfa ženka. Dominacija se mora znati, a nerijetko se odluči borbom. Ako imate više od jednog psa, najbolje je da pustite pse da sami odluče ko je dominantniji. To je normalno.

Ako psi nastave sa borbom, te to dovede do povreda, onda se savjetuje da držite pse odvojeno, ili da potražite stručnu pomoć u vidu dresera ili ljekova.

Ponašanje alfa mužijaka

Psi koriste govor tijela da komuniciraju. Alfa mužijak će kružiti i njušiti druge pse, staviti njušku na njih. Nekada će alfa mužijak urinirati kako bi obilježio teritoriju. Psi koji drže nižu poziciju u hijerarhiji će pokazati poniznost tako što će spustiti glavu ili se okrenuti na leđa kako bi otkrili stomak.

Poštovanje prema alfa mužijaku u grupi

Za vas kao vlasnika je prednost da vaši psi poštuju dominantnog psa. Pratite signale vaših pasa da bi prepoznali ko je dominantan. Pošto je riječ o instinktivnom ponašanju, najbolje je da sarađujete, te da hranite prvo alfa mužijaka, prvo njemu stavite povodac, ili prvo njega pustite da uđe u auto.

Podržavanjem „slabijeg“ psa urušićete prirodni redosljed kod pasa, te izazvati konfuziju oko toga ko ima prednost.

Vaša uloga u hijerarhiji

Od krucijalne je važnosti da vi, kao vlasnik, osigurate poziciju alfe među psima. Sa vama kao liderom, psi će se ponašati prihvatljivije, i razumjeti da nije riječ o takmičenju. Bez nepotrebnog takmičenja, ne bi trebalo da doživite agresivno ponašanje. Ako vaš pas reži ili laje na bilo kog člana familije dok jede ili u drugim situacijama, nemate pravilnu ulogu alfa mužijaka među psima.

Morate, bez nasilja, pokazati psima da ste vi glavni, govoreći psu jasno i odlučno „NE“. Ako se takmičite sa vašim psom za poziciju alfa mužijaka, nemojte mu dozvoliti da spava sa vama u krevetu, ulazi u kuću prije vas, ili da reži na vas u bilo kojim uslovima.
Onda kada postavite psa gdje treba, većina problema oko ponašanja će se ispraviti. Psi će postati ponizniji, i shvatiti svoju ulogu u čoporu kojim vi šefujete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.