Kako da zaustavite pretjerano lizanje kod psa?

Psi ližu iz mnogo razloga, među kojim su stres, zdravstveni problemi, te opsesivno kompulzivni poremećaj. Prepoznavanje razloga za lizanje je najvažnije kod tretiranja ovog problema. Prije nego počnete sa nekim tretmanom, savjetujemo da se konsultujete sa veterinarom, kako bi isključili eventualne zdravstvene probleme.

Evo nekoliko savjeta kako da se riješite pretjeranog lizanja psa.

Smirite svog psa

Mnogi psi ližu pretjerano jer su uplašeni ili anksiozni.  Pokušajte da otkrijete kada vaš pas liže. Ako vam se učini da je to povezano sa nekim događajem, poput ulaska u auto, riječ je o problemu anksioznosti. Riješenje je očigledno – riješiti se anksioznosti.

Na primjer, ako se plaši udara groma, pomognite mu da se privikne na to. Kupite CD ili mu pustite sa interneta udar groma, i pustite ga na manjem zvuku, toliko da pas reaguje, ali da ne bude preplašen. Dovoljno je pratiti njegove uši, koje bi trebalo da se „aktiviraju“.

Postepeno povećavajte zvuk, uz nagrade psu tokom procesa. Ako se tokom procesa pas uznemiri, onda idete prebrzo i smanjite zvuk.

Promjenite mu ishranu

Lizanje kod pasa se dešava i zbog alergija ili reakcije na hranu. Mnogi psi su alergični na kukuruz i pšenicu, te na neke komercijalne proizvode. Takođe, reakciju može da izazovu i neki proteini, poput piletine.

Probajte da psu spremite domaću hranu, kuvanu ili sirovu. Takođe, promijenite mu granule, i testirajte na koju će ishranu najbolje reagovati.

Oslobodite ga svraba

Ako pas reaguje na spoljašnje uticaje, promjena ishrane neće mu pomoći. Ukoliko sumnjate na problem sa svrabom, okupajte psa jednom nedjeljno šamponom koji vam preporuči veterinar.

Očistite ga vlažnim maramicama kada dođe iz šetnje, kako bi uklonili polen sa kože. Na tržištu su i mnogi sprejevi koje možete da nanesete direktno na područje koje pas liže.

Komanda STOP ili NE!

Naučite psa komandu STOP ili NE, uz pomoć nagradnih kolačića. Evo našeg savjeta kako da to uradite.

  • Dajte mu kolačić i recite: „uzmi“
  • Ponovite
  • Sada recite „ostavi“ i zatvorite šaku
  • Držite šaku do njegove njuške, sve dok ne okrene glavu
  • Kada okrene glavu ponovo ka vama, recite „bravo“ i pustite ga da uzme nagradu
  • Ponovite vježbu dok ne nauči da skrene pogled i odustane od kolačića kada vam je u ruci

Ovu komandu iskoristite i kada počne da liže sebe. Kada vas pogleda, nagradite ga.

Ljekovi

Ako vaš pas ima medicinski problem koji uzrokuje pretjerano linjanje i lizanje, onda je moguće da vam je potrebna i veterinarova pomoć, tačnije savjeti za ljekove. Postoji više ljekova koje možete dati svom psu, no nikako nemojte na svoju ruku da birate medikamente.

Zapamtite, kod pretjeranog lizanja je najvažnije otkriti razlog, te eliminisati uzroke za takvu pojavu. Procjenite šta to smeta vašem cuku, te primjenite odgovarajući tretman.

Ukoliko imate probleme, savjetujemo da kontaktirate veterinara, kako bi zajednički donijeli najbolje moguće riješenje.

Komentariši